Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor

– Staten ska garantera ett likvärdigt försäkringsskydd för personer med funktionsnedsättning som har ett arbete med lönestöd och Arbetsförmedlingen ska ta helhetsansvaret för stöd till arbetshjälpmedel. Det säger Cristina Husmark Pehrsson, särskild utredare, som idag överlämnade FunkA-utredningens slutbetänkande till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Förslagen innebär i korthet att:

  • Staten tar ansvaret för försäkringsskyddet för anställda med lönebidrag, utvecklings- eller trygghetsanställning om arbetsgivaren saknar kollektivavtalsenliga försäkringar.
  • Arbetsskade- och livförsäkring garanteras på samma sätt som för deltagare i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd.
  • Kammarkollegiet gör avsättningar till kompletterande ålderspensionsförsäkring för dem som saknar avtalsenliga förmåner.
  • Försäkringskassans ansvar för bidrag till arbetshjälpmedel för dem som har en anställning förs över till Arbetsförmedlingen.
  • Stöd till arbetshjälpmedel uppgår även fortsättningsvis till högst 100 000 kronor per år vardera för den anställde och arbetsgivaren.
  • Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljö och anpassningar tydliggörs i reglerna om stöd till arbetshjälpmedel.
  • Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2014. Merkostnaden för ett statligt ansvar för försäkringsskyddet beräknas till knappt 27 miljoner kronor per år.

– Med mina förslag kan alla garanteras ett likvärdigt försäkringsskydd och ca 5000 fler arbetstillfällen möjliggörs när små arbetsgivare avlastas administrativa krav, säger Cristina Husmark Pehrsson. Förslagen innebär att vi närmar oss en arbetsmarknad där villkoren är lika för alla. Ett likvärdigt försäkringsskydd vid anställning med lönestöd och enklare vägar att få tillgång till arbetshjälpmedel är viktiga kompletterande delar till de förslag om träffsäkra och flexibla arbetsmarknadspolitiska åtgärder för personer med funktionsnedsättning som jag lämnade i maj i betänkandet Sänkta trösklar  högt i tak.

Bakgrund

Försäkringsskyddet: En arbetsgivare som vill anställa en person med lönestöd ska enligt regelverket erbjuda kompletterande arbetsskade-, liv- och pensionsförsäkring. Ersättning för premierna ingår i subventionen. Finns kollektivavtal på arbetsplatsen finns även försäkringsskyddet på plats. Men många av dem som har en lönebidragsanställning finns hos små arbetsgivare bland vilka drygt hälften saknar kollektivavtal. För dessa arbetsgivare innebär försäkringskravet ökad administration och ibland extra kostnader. Krånglet med försäkringar leder till att färre anställningar blir av. Trots kontroll kan Arbetsförmedlingen inte heller säkra att alla omfattas av försäkringsskyddet.

Arbetshjälpmedel: Arbetshjälpmedel är ett viktigt stöd för möjligheterna att ta vara på den enskildes arbetsförmåga. I dag är ansvaret för att ge detta stöd delat mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Med utredningens förslag blir till enklare för den enskilde när en myndighet som har kompetens på området får ansvaret att bedöma och prova ut de arbetshjälpmedel som behövs.

Ett inkluderande arbetsliv: Arbete på lika villkor handlar även om att arbetsplatserna är utformade och organiserade så att de är tillgängliga för alla. För att vidga perspektivet från individinriktade insatser har utredningen tagit fasta på initiativ på enskilda arbetsplatser som bör uppmärksammas. Utredningen anser att det konsultativa stöd som Arbetsförmedlingen erbjuder arbetsgivare bör följas upp, och att Arbetsförmedlingen bör undersöka hur överenskommelser om gemensamma projekt med större arbetsgivare kan underlätta för fler att få och behålla ett arbete. Regeringen bör även fokusera på hur statliga arbetsgivare använder sig av sociala hänsyn i upphandlingarna.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet