Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Energiomställning i Kina skapar möjligheter för svenska företag

Efterfrågan på elektricitet i Kina stiger kraftigt med den starka ekonomiska tillväxten. För möjliggöra en mer miljövänlig energiproduktion står landet inför en energitransformation. Svenska bolag kan få en nyckelroll och generera stora ekonomiska vinster. Det visar en ny rapport från The Boston Consulting Group.

– Kina har en stor utmaning att göra koleldningen renare och effektivare. Men vi ser fortsatt förbättringsbehov även på transmissionssidan. Svenska bolag är långt fram gällande miljöteknik och företag som ABB kan tjäna stora pengar på Kinas energitransformation, säger Andreas Alsén, Partner och Managing Director på The Boston Consulting Group.

Kinas utmaning kommande år är att möta ökad efterfrågan på el och samtidigt minska miljöutsläppen. Idag kommer 80 % av elproduktionen i Kina från eldning av kol (2011). Det innebär att Kina förbrukar mer än tre gånger så mycket kol som USA och mer än fem gånger så mycket kol som hela Europa. Även om andelen kol minskar så stiger den absoluta användningen med över 35 % till 2030.

Boston Consulting Group har analyserat olika scenarier för Kinas framtida energiproduktion och i samtliga fall behöver Kina förbättra ett flertal områden. För utländska aktörer innebär det enorma kommersiella möjligheter. Det handlar främst om att erbjuda energirelaterade teknologier, produkter och tjänster men också att samarbeta med kinesiska företag och investerare för att utveckla nya energiresurser.

Källa: The Boston Consulting Group.
.