Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

S-kongressen uttalar sitt stöd för huvudentreprenörsansvar

Idag har den socialdemokratiska kongressen uttalat sitt stöd för en arbetsmarknad där alla, oavsett ursprung, ska skyddas av svenska kollektivavtal. I uttalandet fördömer man de inslag som allt oftare visar sitt fula tryne på svensk arbetsmarknad; svartarbete, lönedumpning, utnyttjande av migrerad arbetskraft och arbetsmiljöbrister.

-Det känns stort att ha hela den socialdemokratiska kongressens stöd för ordning och reda när vi nu fortsätter vårt arbete för ett huvudentreprenörsansvar i byggbranschen. Vi har kämpat hårt i vår avtalsrörelse för möjligheten att kunna utkräva ansvar när entreprenadskedjorna är långa och snåriga. Nu hoppas vi att det kan sprida sig till andra branscher så att svensk arbetsmarknad kan vara något vi är stolta över även i framtiden, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

-Vi välkomnar också att man i uttalandet tar upp frågan om politikernas ansvar på EU-nivå. Det krävs en medvetenhet och ett bra regelverk för att inte lägst erbjudna pris ska vara viktigare än de anställdas löner, villkor och säkerhet på jobbet, avslutar Johan Lindholm.

Källa: Byggnads.