Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ersättning utöver a-kassa allt viktigare, men få unga omfattas

A-kasseersättningen har urholkats under en längre tid. Många har även rätt till andra ersättningar vid arbetslöshet, men kraven för att få ta del av dem är ofta höga. Speciellt svårt är det för unga vuxna. Det är en av slutsatserna i rapporten ”Ersättning vid arbetslöshet” från Institutet för Privatekonomi.

Taket för ersättning i den allmänna arbetslöshetsförsäkringen ligger stilla i kronor och skyddet urholkas därmed alltmer. Men det finns andra ersättningar som den som blir arbetslös kan ha rätt till och bör känna till.

– Högsta ersättningen från a-kassan ligger fast på 680 kronor per dag. Den behöver höjas till 980 kronor för att motsvara ersättningsnivån år 2002, säger Maria Ahrengart, ekonom på Institutet för Privatekonomi, Swedbank. Det skulle innebära en höjning med 44 procent.

Arbetslöshetsersättningar vid sidan om den allmänna har blivit allt vanligare. Den som är etablerad på arbetsmarknaden och blir arbetslös har många gånger även rätt till ersättning via kollektiv-avtalade försäkringar. Men för ungdomar kan det vara svårt att få ta del av dessa ersättningar på grund av åldersgränserna och de långa kvalifikationstiderna.

– För att ha något som helst ekonomiskt stöd vid arbetslöshet är det viktigt att ungdomar ansluter sig till en a-kassa direkt när de börjar jobba. När varslet väl är ett faktum är det för sent, säger Maria Ahrengart.

Avtalsförsäkringar – statligt anställda bäst ut
Villkoren för ersättning via avtal eller kollektivavtalade försäkringar skiljer sig åt markant. Kortast tid för att kvalificera sig har de som arbetar inom staten. Det krävs bara ett års tillsvidareanställning. Privatanställda arbetare behöver drygt 4 års anställning medan privatanställda tjänstemän, bank- och finansanställda samt anställda inom kommuner, landsting och ideella organisationer, kultur och idrott behöver minst 5 års anställning.

Under senare tid har det blivit allt vanligare att fackförbund även inkluderar en inkomstförsäkring för arbetslöshet i medlemsavgiften. Merparten av medlemmarna har idag en sådan försäkring. Det är även möjligt att teckna en privat inkomstförsäkring.

– När den differentierade a-kasseavgiften infördes gick många ur sitt fackförbund, men de går då miste om det skydd som medlemskapet ger, konstaterar Maria Ahrengart. Kunskapen om vilka ersättningar som finns behöver generellt bli större.

Om en i familjen blir arbetslös
I ett budgetexempel för en barnfamilj framgår det tydligt hur hårt ekonomin påverkas om den förälder som har den högsta lönen blir arbetslös och enbart har ersättning från a-kassan. Familjens ekonomi går back med 3 500 kronor varje månad. Tillkommer ersättningar från avtals- och inkomstförsäkring ser bilden betydligt ljusare ut.

Ung och arbetslös – vad gäller?
Utöver ersättning från a-kassa finns ersättningar för ungdomar kopplade till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. De ersättningarna är dock på en mycket låg nivå om man inte uppfyller samma kvalifikationskrav som för a-kassan. Se tabell 2. Hela åtta procent i åldersgruppen 18-24 år har svårt att försörja sig och hänvisas till kommunernas försörjningsstöd. De regionala skillnaderna är stora. I vissa kommundelar uppgår andelen till hela 20-27 procent.

– Mitt råd till den som vill få så bra skydd som möjligt vid arbetslöshet är att vara med i en a-kassa och se till att ha en inkomstförsäkring, egen eller genom facket, säger Maria Ahrengart. Lika självklart som att ha en hemförsäkring och en olycksfallsförsäkring är det att ha bra skydd för arbetslöshet.

Källa: Institutet för Privatekonomi