Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ann-Christin Nykvist ska fortsätta arbetet kring myndigheter i centrala lägen

Om fler myndigheter skulle flytta ut från Stockholms innerstad skulle staten kunna spara flera hundra miljoner om året. Det visar en rapport där Ekonomistyrningsverket på regeringens uppdrag sett över lokalkostnaderna för ett antal centralt placerade myndigheter. Civilminister Stefan Attefall ger nu ett uppdrag till generaldirektör Ann-Christin Nykvist att genomföra en fördjupad analys av rapporten och jämföra med hur aktörer utanför staten agerar när det väljer placering av sina lokaler.

– Myndigheternas centrala placeringar är dyrt för staten, och vi måste fråga oss om det är rimligt. Många myndigheter har en nära kontakt med medborgarna och det är viktigt att många människor på ett lätt sätt kan besöka deras kontor, medan andra myndigheter inte har det uppdraget. Om fler myndigheter lämnade Stockholms innerstad skulle det frigöras mycket pengar som kunde användas till myndigheternas kärnverksamhet. ESV-rapporten har gett oss ett bra basunderlag, och nu ska Ann-Christin Nykvist göra en djupare analys kring hur vi kan gå vidare i det här arbetet, säger civilminister Stefan Attefall.

Ann-Christin Nykvist är generaldirektör på Statens tjänstepensionsverk i Sundsvall. Uppdraget till henne innebär att genomföra en fördjupad analys av de enkätsvar som ESV redovisar när det gäller skälen till att myndigheter har valt lokalisering i centrala lägen. Nykvist kommer också att göra jämförelser med hur aktörer utanför staten ser på sina lokaliseringar. Uppdraget ska redovisas i slutet av augusti.

Bakgrund:
Statliga myndigheter har själva mandat att besluta kring sin lokalförsörjning. Ibland kan regeringen dock anvisa myndigheter till att placera sig på en viss ort. Ekonomistyrningsverket har i sin rapport redovisat att två tredjedelar av den lokalyta myndigheterna disponerar i Stockholms kommun ligger i Stockholms centrala delar. ESV har också via enkät frågat berörda myndigheter vilka skäl de anger till att välja lokalisering innan för tullarna. Det är framför allt tre skäl som framträder som tydliga: närheten till Stockholms centralstation, närheten till andra statliga myndigheter och möjligheten att behålla och rekrytera personal.

ESV har också gjort beräkningar på besparingspotentialen om en majoritet av myndigheter i centrala Stockholm flyttar ut utanför tullarna. Myndigheterna skulle genom en sådan flytt kunna få ner sina lokalkostnader med cirka 200 miljoner kronor om året. Om myndigheterna samtidigt skulle effektivisera sina lokaler och minska sin lokal-area med tio procent i samband med flytten skulle besparingarna kunna uppgå till cirka 300 miljoner kronor om året.

I rapporten beskriver ESV ett antal metoder för hur regeringen skulle kunna begränsa myndigheternas lokalisering till centrala Stockholm. Regeringen skulle till exempel kunna besluta om var myndigheter som har lokaler i Stockholms centrala delar ska lokalisera sig, eller att det skulle krävas regeringens medgivande om myndigheter vill teckna avtal i centrala Stockholm för mer än 3 år. ESV föreslår också att myndigheter som tecknar hyresavtal som kräver regeringens godkännande kommer att behöva redovisa mer tydligt vilka överväganden de har gjort.

Källa: Socialdepartementet.