Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Australiensiska viner

På måndagen var det stor provning av australiensiska viner på Grand Hotell. Där kunde man prova alla typer utav viner. Det var bara rosé som fattades. Australien är ju ett vinland som vinner allt mer popularitet i Sverige, men det kanske inte är känt att Australien har ett så brett och varierat utbud. Det är det som Wine Australia är här för att råda bot på. Australiens vingårdar är utspridda över södra halvan av landet, från öst till väst.

Den utmärkta australienska vinproducenten Peter Lehmann hade med flera viner. De har också med ett vin i boken ”101 viner du måste dricka innan du dör”. Peter Lehmann själv dog, tyvärr, för bara ett par månader sen, men vinmakarna är kvar och ser till att upprätthålla den höga kvaliteten.

Även om det saknades rosé så  fanns det mousserande och starkvin. Till exempel Orlando Wines hade med Jacob´s Creek Sparkling, ett gott och sött
mousserande vin. Det finns i Systembolagets beställningssortiment för 89 kr. Producenterna Dandelion och Grant Burge hade med varsitt starkvin. Båda påminde mycket om söt sherry. Dandelions vin ”Legacy of the Barossa. 30 Years Old” är också gjort av druvan Pedro Ximenez. Grant Burges starkvin ”10 Year Old Tawny” är däremot gjord av druvorna Grenache, Shiraz och Mourvèdre.