Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efter vårens succé åker Arkan Asaad på ny Riksteaterturné

Arkan Asaad. Foto: Riksteatern.
Arkan Asaad.
Foto: Riksteatern.

Författaren Arkan Asaads romandebut Stjärnlösa nätter väckte stor uppmärksamhet när den kom ut 2011, och nu filmatiseras boken. I höst åker Arkan Asaad på Riksteaterturné med en ny omgång av succéföreläsningen Mitt liv och rätten att få välja.

Under våren 2013 turnerade Arkan Asaad med sin föreläsning Mitt liv och rätten att få välja där han öppenhjärtigt och personligt berättar om relationen med sin pappa, hur det är att växa upp i en familj med starka traditioner och varför han valde att följa sina egna drömmar. Föreläsningen är Asaads egen historia om kärlek, svek, drömmar, krav, rädsla och försoning. Om hur det är att stå med ena foten i västvärlden och andra i öst. Publiken mottagande har varit så varmt att det nu är dags för en ny Riksteaterturné.

– Publikens mottagande har varit helt fantastiskt. Jag tror det beror på att alla kan känna igen sig. Alla har upplevt krav på jobbet, i relationen, bland vännerna, i samhället – och eftersom jag utgår från mig själv vågar publiken känna också, säger Arkan Asaad. Det har liksom inte med religion, kön, kultur eller sexuell läggning att göra, det är allmänmänskliga känslor jag tar upp, säger han.

Mitt liv och rätten att få välja har turnépremiär 24 september i Motala och föreläsningen kommer därefter besöka ytterligare 10 orter.

Om Arkan Asaad:
Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av norra Irak, Kirkuk. Han kom till Sverige 1983 tillsammans med sin familj och växte upp i Eskilstuna. Som 19-åring flyttade han till Stockholm för att förverkliga sin dröm som filmregissör. Arkan Asaad har gått Stockholms filmskola och arbetat med radioprogrammet Underlandet som sänts i P3. Hans första roman, Stjärnlösa nätter, publicerades 2011. 2012 mottog Arkan Asaad både Sveriges Radios Novellpris och Klas de Vylders-stipendiet för sin roman.

Källa: Riksteaterns.