Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efterlängtad bok om Marie-Louise Ekman

Foto: Tensta konsthall.
Foto: Tensta konsthall.

Efterlängtad bok om Marie-Louise Ekmans konstnärskap med titeln – No is not an Answer. I den konstateras att hennes konst var nyskapande, utmanande och jämförbar med konsthistoriska ikoner som surrealisten Meret Oppenheim eller performancepionjären Ana Mendieta.

Hon var en utmanande och provokativ tjej bland de självklara killarna som ingick i konstnärskollektivet PUSS på 1970-talet. Redan tidigt började Marie-Louise Ekman att ställa ut sina egensinniga verk i en seriefigursaktig, till synes naiv, stil föreställande människor i absurda situationer. Nu kommer en ny efterlängtad bok om hennes konstnärskap ut, No is not an Answer. I den konstateras att hennes konst var nyskapande, utmanande och jämförbar med konsthistoriska ikoner som surrealisten Meret Oppenheim eller performancepionjären Ana Mendieta.

Boken är den första presentationen som sätter Ekmans konst i ett internationellt perspektiv med texter av konsthistorikern Silvia Eibelmayr, popkonstspecialisten Kalliopi Minioudaki, konstvetaren Katarina Wadstein Macleod samt konsthallschef och curator Maria Lind.

– Marie-Louise Ekman är en av de mest inflytelserika svenska konstnärerna efter andra världskriget. Hon rör sig mellan popkonst och underground på 60- och 70-talen. Sedan är hon också unik i sin mångfald med film och teater, säger Maria Lind, chef för Tensta konsthall och redaktör för boken.

No Is Not an Answer har producerats som en del av utställningen Göra som man vill: Marie-Louise Ekman i sällskap med Sister Corita Kent, Mladen Stilinovic och Martha Wilson. Den visades på Tensta konsthall vintern 2012-2013 samt på Henie Onstad Kunstsenter i Oslo våren 2013.
Boksläpp söndag 22 september, 14:00-16:00 på Tensta konsthall.
14:30 – Samtal mellan Marie-Louise Ekman och Maria Lind, med utgångspunkt i Ekmans kataloger och andra publikationer.

Källa: Tensta konsthall .