Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kvinnor gör flest psykosociala besök – störst ökning i förortskommuner (FP)

Psykosociala besök ökar kraftigt sedan vårdvalets införande. Ökningen fortsatte under första halvåret 2013. Kvinnor mellan 30 och 65 står för den stora andelen av besöken och av ökningen, men mäns psykosociala besök ökar något mer procentuellt, från en låg nivå.

Geografiskt sker den största ökningen av psykosociala besök utanför Stockholms stad, i förortskommuner som Upplands Väsby, Sigtuna och Södertälje.

– Det är positivt att ännu fler människor får hjälp tidigt med psykiska besvär. Det är viktigt med tidiga insatser och att fånga upp de första signalerna när det är själen som gör ont. Precis som när kroppen smärtar kan vi förebygga värre sjukdom om vi kan hjälpa i tid. Vi behöver fortsätta bygga ut framför allt med fler psykologer i primärvården, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

– Vårdval Stockholm har inneburit en omfattande utbyggnad av första linjens psykiatri på vårdcentralerna och husläkarmottagningarna. Vi har höjt ersättningen och tagit bort taket för mottagningarna, så att fler kan få hjälp av psykolog, kurator eller i en samtalsgrupp i den nära vården, i vardagen. För många kan också Internetbehandling vara en bra behandlingsform, även vid lite svårare besvär, berättar Birgitta Rydberg (FP).

– Den ökade tillgången och utnyttjandet av psykosocialt stöd syns över hela länet. Att män i högre grad börjar söka och få hjälp är positivt och tyder på att mottagningarna kanske har blivit bättre på att identifiera männens signaler och behov av psykosocialt stöd. Kvinnorna mitt i livet är dock fortfarande den dominerande gruppen – det är båda delar fakta som ger skäl att reflektera över jämställdheten i våra liv. Sandwich-kvinnorna som kombinerar yrkesliv, familjebildning och kanske även ansvar för åldrande föräldrar syns här – kan en tredje pappamånad hjälpa dem att få en mer jämställd vardag vore mycket vunnet, påpekar Birgitta Rydberg (FP).

Psykosociala besök

Totalt har psykosociala besök i hela länet ökat med 151 % mellan 2008 och 2012. 2011-2012 var ökningen 20 procent, och första halvåret 2013 ökade besöken med knappt 6 % jämfört med första halvåret 2012.

Källa: SLL.