Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Grönhult vindkraftpark skalas ned

Efter samråd med närboende och Tranemo kommun har Vattenfall beslutat att minska omfattningen på Grönhultsprojektet. Området Slättåsen kommer därför inte att ingå i vindkraftsparken.

Vattenfall har under projektets utveckling lyssnat på närboendes och Tranemo kommuns önskan om att inte utveckla Slättåsen som en del av Grönhult vindkraftpark.

– Vi har tagit till oss av de synpunkter som kommit fram och har därför beslutat att inte ta med Slättåsen i tillståndsansökan. Det området kommer inte att byggas, säger Eva Vitell, chef för utveckling av svensk landbaserad vindkraft.

Med anledning av beslutet kommer Vattenfall att meddela Länsstyrelsen i Västra Götaland att området inte längre ska ingå i prövningen av vindkraftparken Grönhult. Det utlovade ekonomiska stödet till den lokala utvecklingen kvarstår. 10 000 kronor per vindkraftverk och år, kommer under vindkraftparkens livstid, att avsättas och ska främja bygdens kultur, näringsliv, service och goda livsmiljö.

– Stödet är ett bra exempel på hur Vattenfall arbetar lokalt i de områden där vi har eller planerar verksamhet, säger Eva Vitell vidare.

Grönhult vindkraftpark kommer, under förutsättning att tillstånd erhålls och investeringsbeslut fattas, att byggas i Tranemo och Gislaved kommuner och omfatta upp till 20 vindkraftverk när Slättåsen tagits bort ur planerna.

Byggstarten är beräknad till 2017 och byggtiden blir omkring ett år. Grönhult kommer varje år att producera 115 GWh (gigawattimmar) förnybar el vilket motsvarar el till 25 000 hushåll.

Källa: Vattenfall.