Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skola halverade sitt matsvinn

Genom kampanjen ”Mata inte sopmonstret” uppmanas elever i skolmatsalen att slänga mindre mat och delta i kampen mot matsvinnet. Uppmaningen gav resultat. Allra bäst gick det för Väsby skola i Upplands Väsby, som minskade svinnet med 45,5 procent.

På svenska skolor slängs det idag en tiondel av all mat som läggs på tallriken . 2011 startade måltidsföretaget Fazer Food Services därför svinnkampanjen Mata inte sopmonstret i syfte att minska elevernas svinn. De senaste två veckorna har kampanjen genomförts igen och totalt minskade 30 skolrestauranger sitt svinn med 16 procent.

– Vårt mål var att minska svinnet med en fjärdedel. Resultatet är dock ett kvitto på att frågan fått fäste hos våra elever. Många skolor har minskat svinnet och det är huvudsaken! Nu är vår uppgift att förvalta intresset och tillsammans med skolan bidra till en uthållig förbättring, säger Mariana Granström , specialist, Corporate Responsibility på Fazer.

Väsbyskolans resultat -45,5 procent, innebär i praktiken att en av tjugo tallrikar som serverades hamnade i soporna, jämfört med en av tio som är den normala snittsiffran.

– I matsalen uppmuntrades eleverna via kampanjens huvudperson ”Sopmonstret” att stoppa maten i magen istället för i soporna. För att motivera eleverna berättade ”Sopmonstret” om resultatet dag för dag genom att visa tummen upp eller tummen ned, berättar Åsa Pegelow, marknadsansvarig på Fazer Food Services.

Källa: Rapport 4-2011, Livsmedelssvinn i hushåll och skolor, en kunskapssammanställning Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Konsumentföreningen i Stockholm, www.miljosmart.se