Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Prins Daniel delade ut 6 miljoner till forskning om tarmflorans betydelse för hjärt-kärlsjukdom

Prins Daniel delar ut ”Prins Daniels anslag till särskilt lovande yngre forskare” till professor Fredrik Bäckhed. Foto: Hjärt-Lungfonden.
Prins Daniel delar ut ”Prins Daniels anslag till särskilt lovande yngre forskare” till professor Fredrik Bäckhed.
Foto: Hjärt-Lungfonden.

Idag har ”Prins Daniels anslag till särskilt lovande yngre forskare” delats ut till Fredrik Bäckhed, professor vid Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Fredrik Bäckhed får anslaget för sin forskning om tarmflorans betydelse för utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom. Forskningsanslaget är helt nytt och består av 6 miljoner kronor som fördelas över tre år och ges till banbrytande svensk hjärt-lungforskning som bedöms få stor betydelse för patienter.

– Det här är ett erkännande från Hjärt-Lungfonden som betyder oerhört mycket för forskningen. Pengarna kommer att ge mig och min forskargrupp unika möjligheter att satsa helhjärtat på att undersöka kopplingen mellan tarmfloran och hjärt-kärlsjukdom, säger Fredrik Bäckhed, professor vid Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Prins Daniel är hedersledamot i Hjärt-Lungfondens styrelse och delar ut anslaget som också har fått hans namn. Hjärt-Lungfondens målsättning med det nya forskningsanslaget är att skapa förutsättningar för yngre forskare att få ett avgörande forskningsgenombrott inom ett viktigt forskningsområde.

– Fredrik Bäckheds forskning är mycket spännande och kan få stor betydelse för att minska antalet sjuka i hjärt-kärlsjukdom. Om han lyckas identifiera bakterier som påverkar människors sjukdom kan det leda till helt nya behandlingar, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Fredrik Bäckheds forskning handlar om att undersöka hur bakteriefloran i tarmen ser ut hos patienter med åderförfettning. Han kommer också att undersöka vilka mekanismer i bakteriefloran som påverkar utvecklandet av själva sjukdomen. Genom att identifiera bakterier som är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom kan forskarna lära sig att förutspå vem som riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom.

Mottagaren av ”Prins Daniels anslag till särskilt lovande yngre forskare” har utsetts av bedömare i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd. Originalitet och sannolik klinisk betydelse, det vill säga att forskningen kan komma patienter till del, premieras.

Fredrik Bäckhed, är professor vid Institutionen för medicin, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Fakta om Prins Daniels anslag till särskilt lovande yngre forskare
– Hjärt-Lungfonden vill främja återväxten av yngre forskare i Sverige genom att dela ut ett helt nytt forskningsanslag till forskare under 40 år.
– Forskningsanslaget består av 6 miljoner kronor som fördelas över tre år och delas ut till banbrytande svensk hjärt-lungforskning som bedöms få stor betydelse för patienter.
– Sökande kan bara få anslaget en gång.
– Bedömare i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd fattar beslut om vilken forskare som får ta emot anslaget.

Källa: Hjärt-Lungfonden.