Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hjärte och diabetes-centrum behandlar hela människan

Foto: Danderyd sjukhus
Foto: Carin Wesström

Njursjukdom har visat sig vara en lika stark riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom som diabetes.  I takt med att gruppen äldre och multisjuka blir större, ökar behovet av vård som kan hantera denna komplexa problematik. För att förbättra vården och förenkla för personer med hjärt-, njur- och diabetessjukdom öppnar nu Danderyds sjukhus ett HND-centrum.

HND-centrum är ett samarbete mellan hjärt-, medicin- och njurkliniken. De tar emot och hjälper personer med samtidig hjärt-, njur- och diabetessjukdom. – Tanken är att patienterna ska slippa gå på många besök hos olika specialister och att vi tydligt utgår från patientens behov och önskemål för att öka delaktigheten i vården, berättar sjuksköterskan Camilla Andersson, som är ansvarig för att införa den personcentrerade vården som ska prägla arbetet på mottagningen. Danderyds sjukhus har sedan många år forskat om sambandet mellan hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke och sambandet mellan njursjukdom samt diabetes. Forskning som t ex visar att överlevnaden efter en hjärtinfarkt är avsevärt sämre om patienten har njursjukdom.

– Målet är en sammanhållen behandlings- och vårdkedja som gör att vi får bättre helhetssyn på hur personen påverkas av sina sjukdomar och där vi kan omsätta de kunskaper som vi fått genom vår kliniska forskning, berättar läkare Jonas Spaak som varit projektansvarig för etableringen av mottagningen. – Istället för att behöva gå hos flera olika läkare, sjuksköterskor och mottagningar och t ex lämna prover flera dagar i rad, försöker vi samla och samordna sjukvården och kompetensen runt personen, tillsammans med personen.

Hjärt-och lungsjukdomar är en av de viktigaste fokusområden man måste använda sina resurser inom hälsosektorn idag, och därför är det en bra resurs som Danderyd sjukhus har fått ett HND-centrum och och du kan få en hel del hjälp när det kommer, hjärta, njurar, lungor och diabetes innan kunskap.

Källa: Danderyds sjukhus