Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skrämmande siffror visar att antalet specialistsjuksköterskor minskat

Foto: Högskolan i Bergen
Foto: Högskolan i Bergen

Antalet specialistsjuksköterskor i hälso- och sjukvården fortsätter att minska. År 1995 var två tredjedelar specialistutbildade. Nu är det mindre än hälften. Socialstyrelsens nya siffror visar att minskningen fortsätter. Mellan år 2010 och 2011 har antalet minskat med 600 samtidigt som vården kräver allt mer kunskap.

Det vore önskvärt att alla sjuksköterskor väljer ett område där de vill specialistutbilda sig, säger Sineva Ribeiro. Ju fler sjuksköterskor som deltar i patientnära vård och omsorg desto färre komplikationer blir det för de personer som vårdas. Studier visar att fler specialistsjuksköterskor resulterar i färre vårddagar, lägre dödlighet och lägre kostnader. Ett av problemen är att det inte lönar sig med specialistutbildning. Det tar i genomsnitt 19 år för en sjuksköterska att tjäna in sin specialistutbildning. Det kan till och med vara så att en sjuksköterska som arbetar på exempelvis en akutmottagning och vidareutbildar sig till barnsjuksköterska får gå ner i lön när han/hon börjar arbeta på barnkliniken eftersom barnsjuksköterskan då anses ny i yrket. Något liknande för en barnläkare vore totalt otänkbart.

Vårdförbundet har nu ett förslag på betald specialistutbildning så kallad Akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskorsom vi hoppas att alla politiska partier tar fasta på. Socialstyrelsens nya statistik visar att allt fler sjuksköterskor specialistutbildar sig, men ännu fler specialistsjuksköterskor försvinner till andra verksamheter eller går i pension.

–      Det är glädjande att det har utexaminerats fler specialistsjuksköterskor. Vi ser att det sedan 2007 utexamineras cirka två tusen nya specialistsjuksköterskor varje år, men ännu fler pensioneras. Och vi befarar att en hel del av specialistsjuksköterskorna söker sig ifrån hälso- och sjukvården på grund av dålig löneutveckling, små karriärmöjligheter och brister i vårdmiljön, säger Sineva Ribeiro.

Vissa grupper av specialistsjuksköterskor ökar något. De senaste fem åren har antalet barn- och ungdomssjuksköterskor ökat med 16 procent, anestesisjuksköterskor med 10.5 procent och antalet onkologisjuksköterskor med 10 procent. Dessvärre är det långt ifrån tillräckligt för att tillgodose en god och säker vård. Antalet specialistsjuksköterskor i medicin och kirurgi har dessvärre minskat med en tredjedel under de senaste fem åren och psykiatrisjuksköterskor med 6.5 procent.

Källa: Vårdförbundet