Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler sjuksköterskor ökar patientsäkerheten

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Hela teamet behövs i hälso- och sjukvården. – Vi står inför ett omfattande rekryteringsbehov av alla professioner, men det stora problemet är bristen på specialistsjuksköterskor, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet och bjuder in till dialog.

Hälso- och sjukvården  behöver rekrytera sjuksköterskor, barnmorskor, läkare, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och undersköterskor. Hela teamet behövs förstås, säger Sineva Ribeiro med anledning av att fackförbundet Kommunal idag oroas över att bristen på undersköterskor hotar patientsäkerheten. V i bjuder in politiker och samtliga professioner till ett samtal om framtidens hälso- och sjukvård för att klara utmaningen med kompetensförsörjning, kanske framförallt inom den kommunala sjukvården eftersom kommunerna blir de nya vårdjättarna.

– Det stora problemet är bristen på specialistsjuksköterskor i en vård som kräver allt mer kunskap. Socialstyrelsens senaste statistik visar att antalet specialistsjuksköterskor sysselsatta i vården fortsätter att sjunka. Många går i pension och vissa försvinner till andra verksamheter, säger Sineva Ribeiro. Professor Linda Aiken från USA är känd för att ha uppmärksammat världen på hur viktiga sjuksköterskor är för patientsäkerheten. Ju färre sjuksköterskor som arbetar på ett sjukhus desto fler infektioner, fallolyckor och till och med dödsfall. I studie efter studie har hon visat att det finns ett direkt samband mellan sjuksköterskans kunskap och patienternas möjligheter till överlevnad, symptomminskning och välbefinnande.

– Vi måste få till en bred rekrytering och vi måste få betald specialistutbildning för sjuksköterskor med tydliga karriärvägar och god löneutveckling. Vårt förslag med akademisk specialisttjänstgöring vinner terräng men behöver spridas till hela landet, säger Sineva Ribeiro. Det behövs också en utbildning till undersköterska och möjligheter till vidareutbildning och tydliga karriärvägar för alla professioner i vården.

Källa: Värdförbundet