Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åres mineralvatten söker exklusiva kunder

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.
Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Åre Källa är en av få certifierade källor i Sverige med naturligt mineralvatten. Nu vill Åre Water nå ut till hela världen med sitt exklusiva buteljerade naturliga mineralvatten.De samarbetar även med några kända miljö/människorättskämpar. De vill att man ska kunna unna sig nåt exklusivt alkoholfritt alternativ.

Vattenfabriken Åre Water AB vill att hela världen ska kunna njuta av deras buteljerade naturliga mineralvatten.De samarbetar även med flera kända miljö/människorättskämpar som får deras stöd. Man ska kunna beställa en fin middag och dricka fint alkoholfritt alternativ än vin, öl och kolsyrade drycker när man äter ute.

Det är ett av världens renaste och finaste vatten som är tappat direkt från Åre Källa, en naturlig mineralvattenkälla i hjärtat av Åre. Som en av sju svenska källor av 10 som används är den certifierad bland de högsta kvalitetsnivåerna.

Den världsunika kvalitén på vattnet beror självklart på dess ursprung i Åres bevarade fjällmiljö. Här finns ingen stor industri flygplats , motorväg eller odlingsbar mark som kan förorena vattnet.Genom sedimenten i fjällen blir vattnet från den underjordiska källan väl filtrerat och ligger helt skyddat från föroreningar. Åre Källa är en av få certifierade källor i världen med naturligt mineralvatten, som är den högsta klassificering ett vatten kan få.

Vattnet pumpas via en ledning direkt in i Åre Water AB vattenfabrik. Vattnet får inte bearbetas eller tillsättas något annat än kolsyra för att klassificeras som naturligt mineralvatten. Självklart är det stilla utan bubblor som är exklusivast, men det finns förutom naturell sparkling även smakerna lingon och citron. De använder bara naturliga aromer och vill inte använda några syntetiska smakämnen som kan försämra kvaliteten.

För att vattnet ska urskiljas från andra märken har de valt en designad smal flaska med skruvkork på 50cl tillsvidare. Det är många bolag som återanvänder flaskor vilket gör att man ser en del ganska fula slitna flaskor på restauranger ibland. Det är ett problem om man vill att flaskan ska vara lite extra fin och presentera den exklusiva produkten. I Åre kan de återanvända dem också eftersom krögarna tar hand om glaset på bra sätt.

Flaskorna sköljs faktiskt med källvatten innan de tas i bruk och tappas på mineralvattnet bara för att säkerställa inga orenheter eller annat stör kvalitén. Flaskorna kommer från deras tyska glasleverantör.

I nuläget är det bara  huvudägarna VD Annette Friman, Sales Manager Jan Duvdahl och Export Manager Camilla Hall och några delägare som jobbar med verksamheten.

För de med anknytning till Åre är det ganska lätt att få tag i flaskorna i Åredalen då det naturliga mineralvattnet ska finnas på de flesta restaurangerna och Icabutikerna i Åre. Kommer snart även kunna köpas i Stockholm under april.

För den som vill provsmaka på vattnet finns det på några exklusiva restauranger eller träffar som anordnas av fabriken Åre Water eller deras samarbetspartner.

Vecka 6 har mineralvattnet fått lite extra uppmärksamhet under Åre Gastronomy week och kommer framöver finnas mer synligt i Åredalen.

De har även många fina kontakter utomlands som i Singapore där Camilla bor och verkar.

Så nu planerar de för att marknadsföra sitt varumärke även internationellt. Singapore , Hong Kong och några andra av marknaderna som de visat upp vattnet på är inte de mest lättarbetade.

Det började med en fråga från Hong Kong 2004 som väckte intresset för svenskt källvatten hos Anette Friman. Hennes gamla väninna Camilla Hall var i Hong Kong ringde upp Anette sent en natt och hade fått frågor om hon visste nåt bra svenskt källvatten. Planerna låg och sådde ett frö hos vännerna. När den gamla Vattenfabriken blev till salu 2010 bestämde de sig för att försöka köpa den. De lyckades köpa loss den 2011 och har under 2012 bearbetat marknad och kontakter. Under 2013 kunde de dra igång verksamheten och börja produktionen av det nya buteljerade naturliga mineralvatten.

Under åren har de fått många intressanta kontakter och nu försöker de hitta rätt målgrupp och satsar på lite mer exklusiva kunder som fina restauranger eller hotell där gästerna kan få ett fint alkoholfritt alternativ. De börjar nu etablera sig lokalt i Åre och i april ska Stockholm också kunna njuta av deras exklusiva naturliga Mineralvatten från Åre Källa. Historien om Åres naturliga mineralvatten har precis bara börjat.