Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Godis och alkohol

prov
Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

På Lakritsfestivalen som just varit kunde man prova choklad och lakrits med olika drycker.Det var oväntade, och oväntat goda, kombinationer. Lakrits går att kombinera med mycket.

På Lakritsfestivalen som gick av stapeln nu senaste helgen kunde man delta i provningar där man fick tips om att kombinera alkohol, främst vin men även rom och whisky, med olika godsaker, som lakrits och choklad. Det var två provningar på lördagen. Den första hölls av Jerry Lindahl från Avecprovning AB och den andra hölls av Nadja Karlsson från Spritmuseet.

På den första provningen så drack vi cremant, Quintay Sauvignon Blanc, en shiraz från Syd-Afrika och en Ripasso.

Cremant är ett mousserande vin från Frankrike som inte är från regionen Champagne, men oftast minst lika god. Först provade vi det som det var. Det hade en frisk äppelsmak. Sen fick vi prova det till en bit Brie. Brien ”plattade” till vinet, smaken försvann. Men sen tog vi en klick lakrits- och äppelmarmelad till Brien. Då kom friskheten tillbaka.

Till Quintay Sauvignon Blanc, ett vitt vin från Chile för 100 kr., åt vi en lite nötig chokladpralin. De matchade varandra fint . Shirazen från Syd-Afrika var ett komplext vin med både rökighet och bärighet. Det passade bäst till ren mörk choklad. Till choklad med lakrits och salt skar det sig fullständigt. Vinet har produktnummer 2004.

Ett utmärkt vin till choklad, både med och utan lakrits och salt, var Farina Ripasso, 119 kr. Ripasso kallas ibland för mini-Amarone eller Amarones kusin. Det var ett väldigt fylligt vin med söt smak. Det passar även bra till dessert-ostar men definitivt inte till mat. Det är alldeles för sött för det. Vinet har produktnummer 79302.

På den andra provningen drack vi Stoneleigh, rom och whisky.

Stoneleigh är ett vitt vin från Nya Zeeland, friskt och fruktigt. Till det åt vi salmiakkola, som blev årets lakrits både i år och förra året. Salmiakkolan är rätt fet i smaken så den gifte sig fint med syrligheten i vinet.

Romen vi drack var en lättare rom från Martinique. Till den åt vi en väldigt söt choklad- och lakritskola. Kolan förhöjde smaken på romen.

Whiskyn vi fick var Mackmyra Brukswhisky. Den gick bra ihop med en fet och söt choklad med flingsalt ovanpå.

lakritsöl
Foto: David Spak / Aftonkuriren.

I baren utanför provningsrummet kunde man prova lakritsöl. Ett riktigt gott öl var det danska Svaneke Liquorice Stout. Det finns i beställningssorimentet för 26,20 kr. (prod.nr. 88980).

Betyg:

Cremant och  Quintay Sauvignon Blanc:  Betyg4

Shiraz, Syd-Afrika, prod.nr. 2004  och  Farina Ripasso:  Betyg3

Mackmyra Brukswhisky:  Betyg3

Rom, Martinique och  Stoneleigh:  Betyg4