Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Höstnyheter på Systembolaget

stonevalley

Första september betyder ny årstid och nya viner. Nu i veckan presenterade dryckesgrossisten Stellan Kramer några höst-nyheter, tre rödviner, ett dessertvin och två whisky.

Det första vinet var en Shiraz från Kalifornien, ”Stone Valley”. Det är ett smakrikt vin som passar bra till exempelvis en biffstek. Det är ett druvtypiskt vin med mycket mörka bär, svarta vinbär och plommon. För endast 69kr. får man anse det som ett riktigt fyndvin. Art.nr. är 12655.

Det andra vinet är en granne till det första. ”Ironstone” kommer också från Lodi-regionen i Kalifornien, fast en annan producent och en annan druva. Det består till 90% av Cabernet Franc. Ironstone är en prisklass högre upp, 97kr. Det är ett elegant vin som passar bra till smakrika pastarätter. Det är ett medelfylligt och torrt vin med en viss kryddig eftersmak. Art.nr. 2234

Efter de två vinerna från Kalifornien kom ett ekologiskt vin från Portugal, Vinha da Urze Reserva, från producenten CARM. Det är ett fruktigt relativt mjukt vin för 97kr. som passar bra till eleganta kötträtter. Art.nr. 6832.

Efter de tre bordsvinerna var det dags för ett sött dessertvin, Golden Spiral Ice, från Tyskland. Det smakar både friskt och fruktigt. Med rätt tilltugg kan det drickas både före, till och efter maten. Man kan ta det till en bit Roquefort eller gåslever och sen till frukt eller en god dessert. Priset är 79kr. för en halvflaska. Art.nr. 4628.

Som efterrätt fick vi smaka två whisky, båda single malt; Glen Scotia och Loch Lomond. Den senare förekommer som Kapten Haddocks favoritwhisky i några av Hergés Tintinböcker. Men Glen Scotia är den godaste av de båda med en mjuk fruktig smak med mild rökighet och lång eftersmak. Doften är milt rökig.