Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spansk vindag

I måndags hade ett 30-tal vingrossister samlats på Opera-terrassen i Stockholm för att presentera sina spanska viner. Röda viner dominerade så klart utbudet, men det fanns ju även sherry och cava, som är två andra stora spanska produkter. Vid Stellan Kramers bord kunde man roa sig med att göra en vertikalprovning av Campos Góticos. Det är kul att erfara att i princip samma vin kan smaka så olika beroende på årgång och hur länge det lagrats.

Först provade vi Campos Góticos Reserva 2004. Ett elegant vin som är både torrt och fruktigt. Det passar nog bra till till exempel fläskkotlett. Efter det provade vi Campos Góticos Crianza 2005. Det var betydligt rundare och mildare i smaken, mindre torrt. Sedan hoppade vi fem år framåt i tiden till Campos Góticos Roble 2010 och fann ett vin med mindre frukt än de två föregående men med mer svarta vinbär och mer tanniner. Från samma år fanns även Campos Góticos Crianza 2010. Doften påminde om kallt rostat bröd och det smakade jordgubbar och tropisk frukt. Det kanske är bra till efterrätter. Femte och sista vinet från Campos Góticos var ett vitt vin, Campos Góticos Verdejo 2013, väldigt fruktigt i smaken. Det finns en Campos Góticos på Systemet för 89kr., art.nr. 2097. Den kan rekommenderas.

Vid samma bord kunde man även prova en Rioja, Cerro Anon Reserva 2008, ett torrt och elegant vin som kan passa bra till en biffstek som inte är alltför starkt kryddad. Det fanns även sherry för provning där. Vi provade två sorter; Real Tesoro Pedro Ximenez och Real Tesoro Royal Cream. Pedro Ximenez var väldigt söt och hade en stark smak av katrinplommon. Royal Cream hade en frisk fruktig smak. Den passar nog bra som fördrink eller aperitif medan Pedro Ximenez passar bäst till söta efterrätter.

På vägen ut tog vi ett glas Moscatel till en bit choklad. De passade fint ihop.