Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Osäkra uppgifter om summariska avrättningar i Ukraina

Foto: wbir
Foto: wbir

Amnesty har utrett anklagelser om summariska avrättningar och andra avsiktliga mord som skulle ha utförts av såväl proryska som pro-ukrainska styrkor. Även om det finns bevis för enstaka händelser finns inget som tyder på att det skett i den omfattning som rapporteras i ryska medier och av ryska myndigheter.  

Rapporten, Summary killing during the conflict in Eastern Ukraine, bygger på utredningar som Amnesty genomfört i östra Ukraina i slutet av augusti och slutet av september. Amnesty har intervjuat personer som utsatts för brott mot mänskliga rättigheter anhöriga till personer som dödats, ögonvittnen, lokala tjänstemän i Luhansk och Donetsk, sjukvårdspersonal och stridande på bägge sidor.

– Det råder ingen tvekan om att summariska avrättningar och grova övergrepp har förekommit på bägge sidor, men det är svårt att exakt bedöma omfattningen. Många övergrepp avslöjas först när när den andra sidan tagit över och kontrollerar ett område och andra har avsiktligt felrapporterats. Det är också uppenbart att en del av de mer chockerande incidenterna, som rapporterats i främst ryska medier, har varit enormt överdrivna, säger John Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europaavdelning.

– I stället för spektakulära påstående borde bägge sidor ägna sig åt att noga utreda de allvarliga incidenter som verkligen har skett.

Den 23 september rapporterade ryska medier att massgravar hittats i Komunar och Nizhnyaya Krynka, två närliggande byar i Donteskregionen, som fram till två dagar tidigare kontrollerats av Kiev-styrkor. Enligt ryska medier hade man hittat kvinnokroppar som bar märken av tortyr och en dödad gravid kvinna. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa att minst 400 hundra kroppar hade hittats och han krävde en internationell utredning.

En delegation från Amnesty besökte området tre dagar senare, den 26 september. Fyra kroppar hittades i två olika gravar nära byn Komunar, ytterligare fem kroppar hittades i en annan grav i närheten. Amnesty talade med separatister som sa att de var fem män som tillhörde deras grupp som dödats under strid, som hittats i den graven.

– Den sanna verkligheten bakom de ryska påståendena om massgravar är illa nog. De fyra kroppar som hittats i de två första gravarna var fyra bybor, som antingen dödats av ukrainsk militär eller frivilliga bataljoner som strider i området. Dessa fall måste förstås utredas ordentligt. Men det visar också i vilken omfattning anklagelser om övergrepp blåses upp, i synnerhet av de ryska myndigheterna, i det propagandakrig som pågår.

Amnesty har även fått ett stigande antal rapporter om att separatister har genomfört utomrättsliga avrättningar sedan april 2014. Bland offren finns pro-ukrainska aktivister, misstänkta sympatisörer, kriminella och fängslade ukrainska soldater.

Amnesty har dock inte hittat några övertygande bevis för att det skulle röra sig om massmord eller att det har hittats massgravar. Vad som har framkommit under Amnestys undersökningar är enstaka incidenter som tyder på utomrättsliga avrättningar som kan rubriceras som krigsförbrytelser. Alla dessa fall måste utredas och de skyldiga ska ställas inför rätta oavsett vilken sida som begått brotten.

Källa: Amnesty