Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Många positiva till att dela tjänstepensionen vid skilsmässa

Foto: Skattebetaleren
Foto: Skattebetaleren

Över 60 procent av de som är gifta eller sambo anser att tjänstepensionen bör delas eller att det ska finnas möjlighet att dela den vid skilsmässa. Det visar en undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av AMF. Idag tar var och en med sig sin tjänstepension vid skilsmässa. 

– Tjänstepensionen betraktas som enskild egendom och ingår därför inte i en bodelning, trots att den kan vara en stor tillgång. Vid en skilsmässa kan detta komma som en obehaglig överraskning för många, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom, AMF.

Undersökningen visar att betydligt fler kvinnor än män anser att tjänstepensionen bör delas vid skilsmässa. Deltidsarbete är vanligare bland kvinnor och kvinnor har fortfarande generellt något lägre löner än män, faktorer som påverkar tjänstepensionen negativt. Många kommer på detta för sent och för att hantera effekterna av tidigare livsval bör frågan om tjänstepensionen ska omfattas vid bodelning utredas.

– Den som bildar familj bör tidigt diskutera fördelning av föräldraledighet, vård av barn och eventuellt deltidsarbete eftersom dessa beslut påverkar pensionen. Genom åren har jag träffat många som inte tänkt på detta och för dem skulle det vara positivt att kunna dela pensionen vid skilsmässa. Det skulle bidra till att skapa mer jämställda pensioner, säger Carina Blomberg.

Cirka två tredjedelar av de tillfrågade vet vad som händer med pensionen vid en skilsmässa. De som lever i samboförhållanden har markant sämre kunskap än de som är gifta och kännedomen är högre bland höginkomsttagare och personer mellan 50 och 64 år. En femtedel av de tillfrågade uppger att de inte vet.

Källa: AMF