Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Göteborg filmfestival 2015 – Helgens ödet

Foto: Closer Productions
Foto: Closer Productions

Helgens nio filmar visar preg på något särskilt stärka känslor som man inte ser till vanlig. Mycket i helgen har gått till att se på en typ film som man inte ser på svensk bio och det är i bland HBTQ-filmar

Månge känner till filmen ”Nånting måste gå till sönder och Fucking Åmål”, vart man går inn på temaet könsidentitet och alternative sexualiteter. Helgens filmar går mycket på tema könsidentitet och arbeta med sina känslor.

En av filmar som gir mycket av sig är ”52 tuesdays” som tar upp frågor som ungdom kris och berättelse om familjen.

”52 tuesdays” är en unik filmupplevelse filmade kronologiskt varje tisdag under ett år. Berättelsen utvecklades längs vägen, skådespelarna fick manuset varje vecka och endast de relevanta scenerna spelades in.

16-åriga Billie kommer hem från skolan en dag och att konfronteras med nyheten att hennes mor lesbiska är trans * och vill att hon ska leva med sin far nästa år. Mor och dotter har alltid haft en mycket nära relation och de ingår en kompromiss som vad som än händer, kommer de uppfyller fast varje tisdag. Medan mamman dokumentera sin process, Billie nu i en situation där hon kan utforska sin egen identitet, vilket hon gör också för öpp.  Regissör och manusförfattare Hydes filmen känns ärlig och äkta, är filmspråk vacker och lekfull och karismatiska Tilda Cobham Hervey magnetiskt roll som Billie.

Priser/Awards: Directing Award: World Cinema Dramatic, Sundance Film Festival 2014