Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Populära mässan Nordiska Trädgårdars är tillbaka i full prakt

Foto: Åke Rudoff / Sweden Photo Passion.
Jord Året 2015. Foto: Åke Rudoff / Sweden Photo Passion.

Den stora populära trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar är tillbaka i Stockholmsmässan. Det visades upp allt man kan tänka sig inom trädgård från anläggning , skötsel, vårdtips, olika redskap, kläder, inredning, till sköna utemöbler , lyxiga utebad och mysiga växthus. En nyhet var den nya bygg avdelningen med speciella byggtips och odlingsskola. Sen fanns det massor av växter och plantor och blommmor i alla olika färger. Årets pelargon presenterades stolt med det poetiska namnet Violino.

På Sveriges största trädgårdsmässa Nordiska trädgårdar i Stockholmsmässan kan man åter spana in allt om sin trädgård. Det visas upp nyheter, inspirerande utställningar och anordnas workshops. För de som vill veta mer finns massor av kunskap på plats i välfyllda hallar.

På Naturskyddsföreningens monter visas finalisterna av skolbarntävlingen SM i fågelholk för sjunde året i följd. Vinnare röstas fram av besökarna under mässan. Här kan man få inspiration till de mest fantasifulla skapelser och även lära sig de basala kraven de bevingade vännerna har på sin bostad.

Årets Pelargon - Violino. Foto: Åke Rudoff / Sweden Photo Passion.
Årets Pelargon – Violino. Foto: Åke Rudoff / Sweden Photo Passion.

Presentationen av årets pelargon som hade det poetiska namnet Violino, en violett dröm som man bara inte kan negligera.
Fröer och odlardrömmar salufördes i långa rader. Ja säg vad som inte fanns i detta fyrverkeri av alla de färger och former för trädgårdsland och rabatter.
Vem behöver inte en Makeover? Nu kan din trädgård få hjälp även på detta område!

Här finns de ideella föreningarna med intressen, alltifrån att odla chilipeppar till Pion, Rosor, Örter, Kaktusar och sist men inte minst alla dessa Pelargoner. Det är kanske få växter som genom sin skönhet variation och relativt lätthet att odla, kan slå pelargonen i popularitet. Kanske beror det också på att den liksom hör sommar och sol till.

Att FN utsett 2015 till Year of soils (det internationella jordåret), borde egentligen vara den viktigaste punkten på mässan. För utan bra jordar skulle varken växter, djur eller människor överleva! Frågan är hur länge det dröjer innan det blir lag på att göra kompost för att tillverka den egna jorden, vilket i sig egentligen är löjligt enkelt. Så skaffa en (helst några) komposter och ta vara på det trädgården producerar så slipper du betala dyrt för att släpa hem tunga säckar med köpejord.

Foto: Åke Rudoff / Sweden Photo Passion.
Foto: Åke Rudoff / Sweden Photo Passion.

Vad det utöver det själsliga välbefinnandet som trädgården ger så finns det tusende möjligheter att tillfredställa dina önskningar att få ett shangri la, runt knutarna. Varför inte sätta ett badkar i blänkande koppar i bersån eller en bubbelpol med inbygg TV till barnen, medans föräldrarna plaskar en ”våning” ovanför, för den nätta summan av några hundra tusen, eller det ”nya” uterummet (ute i trädgården) eller är det möjligen ett växthus dit man ställt in utemöblerna i en tid då ute blir mer och mer inne. Varför inte bräcka grannen med en ”fräsig” grill där man bör kunna frambringa de mest fantastiska kulinariska middagar till trädgårdspartyt!

I Blomlabbet kan man under sakkunnig ledning få känna på att plantera och komponera på rätt sätt. Här hjälpte bland annat vinnaren i TV programmet Trädgårdskampen, till med hur man skapar vackra blomsterarrangemang. Var det månne ett pillgöra eftersom herrarna lyste med sin frånvaro?

Inspirationsfönstren och balkongerna visade upp varierade och färgrika exempel på vad det går att åstadkomma med ”lite” fantasi. Här fanns många roliga idéer att ”stjäla” eller utveckla för egna behov.
Att trädgårdsmässan är populär, går inte att ta miste på. Att redan första dagen var välbesökt är väl snarast en underdrift, så var beredd på ett trångt men trivsamt arrangemang om du tänker dig dit i helgen.

Delkälla: Åke Rudoff.