Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny infrastruktur en utmaning för nätägare

Foto: Svenska kraftnät.
Foto: Svenska kraftnät.

Svenska kraftnäts årliga Kund- och intressentmöte den 25 mars blev det mest välbesökta hittills. Under en eftermiddag diskuterades utmaningar med ny infrastruktur och dess samhällsekonomiska nytta.

Omkring 200 representanter från energibranschens producenter, nätägare, elkunder, politiska partier, industrin och myndigheter samlades för Svenska kraftnäts årliga Kund- och intressentmöte. På fjolårets möte sattes effektfrågan på agendan och har diskuterats flitigt den senaste tiden. Årets tema, infrastruktur, engagerade flera paneler och anföranden.

Olika särintressen – från industrin såväl som från markägarhåll – framhåller att just deras fråga inte berörts i tillräcklig utsträckning. Men exakta samhällsekonomiska analyser är svåra att göra för infrastruktur.

– Våra investeringar baseras redan idag på samhällsekonomiska lönsamhetsbedömningar. Samtidigt måste man begränsa bedömningarnas omfattning för att analysen ska bli hanterbar och meningsfull. Vi möter krav på att värdera kulturmiljö eller människors hälsa. Det är rimligt, och det gör vi, men i kvalitativa termer och inte i kronor och ören, konstaterar Magnus Stephansson, finansdirektör på Svenska kraftnät.

Den fortsatt höga investeringstakten står i centrum för affärsverkets verksamhet framöver och omfattar omkring fyra miljarder årligen – inte minst beroende på ny elproduktion och ökad europeisk integration. Vid Kund- och intressentmötet lyftes vikten av att väga uppdraget mot den inverkan ny infrastruktur medför.

– Det är viktigt för oss att utgå från frågan om vem vi arbetar för, vems nyttan är. Utmaningen är att väga ett driftsäkert stamnät för el i den ena vågskålen och den lokala inverkan i den andra. Där väger det förra oerhört tungt, menade Magnus Stephansson.

Källa: Svenska kraftnät.