Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Eurovision Song Contest 2015 Finalen

Det är dags för finalen i Eurovision Song Contest och er guide är Linn Winberg. Hon går igenom hela tävlingen rakt av så ni inte ska missa något om ni nu somnade. Men det gör väl ingen? Vi håller på Sverige och gillar Månz framfart såklart! Gräver vi fram ett guld eller?!

Jag vill börja med att säga välkomna, välkomna till den 60:e upplagan av vårt alla älskade Eurovision Song Contest, mitt namn är Linn och jag kommer guida er igenom denna final som kommer bjuda på ett blandninga av alla känslor du någonsin upplevt. Jag är redo, godiset är redo, är ni redo? För nu kör vi!

Wiens philamoniker inviger finalen med EBUs officiela introlåt. Storslaget och vackert. Kommentatorerna Edward af Sillén och Sanna Nielsen hälsar hos välkomna och jag rysr till vackar bilder från förra årets vinnare Conchita. Jag är så taggad så jag blir alldeles till mig, det är sannerligen som kommentatorerna säger, det är julafton för alla oss Eurovision fans! Vackra bilder från hela Österrike visas och jag njuter av detta vackra land. En fantastisk violist tillsammans med den storslagna orkestern ORF radio- symfoniorkester Wein. spelar ”Rise like a phoenix”, fjolårets vinnare.

Conchita gör entré genom att komma uppstigande ur golvet, rise like a phoenix kanske? De tre programledarna gör entré i tre fantastiska svarta kreationer. Programledarna som tar oss igenom denna final heter Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler. Årets tema är building bridges, bygga broar. Har det lyckats tycker du? Vi får se Conchita segla genom taket i en rosa glittrig kreation, vi gillar.

En kör av ungdomar sjunger, det känner vi igen från 2013 då Euphoria sjöngs av en barnkör tillsammans med Loreen.

Äntligen ska vi få se artisterna marschera genom arean till scenen. Sverige presenteras men jag får inte ens en skymt av Måns… Der Weiner stadthalle är även den arena där Sverige vann guld i hockey VM 1987, anekdot. Det, en aningen långa, inledningsakten är över.

Vi får se filmklipp som personer fått skicka in från olika länder runt om i Europa och Australien och USA och Sri lanka och Indien och Japan, där de building bridges, inte bokstavligt talat., utan mellan varandra i klippen. Eurovision Song Contest sänds även denna final live i Kina. Jag tänker ifrågasätta varför programledarna har två mikrofoner VAR. En mygga och en mikrofon i handen…

Röstningen gås igenom, allt hur ni kan göra för att få fram era favoriter. Du kan inte rösta på Sverige och du kan endast rösta 20 gånger på en telefon. Vi är nu redo och Slovenien är först ut.

Bidrag 1 är Sloveniens bidrag sjungs av Maraaya och låten heter ”Here for you”. Marjetka, sångerskan låter en aning gnällig i sin röst, men det har hon gjort under alla gånger hon sjungit den så jag antar att det är meningen. Jag ifrågasätter kvinnan som står och spelar luftfiol väldigt engagerat.

Bidrag 2 är Frankrike. Lisa Angell sjunger bidraget ”Nóubliez pas” vilket betyder Glöm inte. I bakgrunden syns ruiner och en tillsynes molnig himmel. Ungefär vad jag känner av detta bidrag. Låten är väldigt monoton och jag har svårt att urskilja när refrängen börjar och slutar.

Bidrag 3 är Israel. Nadav Guedj sjunger låten ”Golden boy” och det får oss alla att svänga med. Jag bjuder upp till dans! När Nadav gick vidare i torsdagens andra semifinal tycker jag han sjöng bättre. Idag känns det lite tafatt, det är fortfarande en sväning låt men röstmässigt mycket sämre. Nerver kanske?

Bidrag 4 är Estland och sjungs av Elina Born och Stig Rästa och låten heter ”Goodbye to yesterday”. Stig sjunger ”I did not wanna wake you up”. Elina svarar ”Why did you not wake me up?”. Lite olika åsikter om angående om de skulle väckas eller ej. Sångmässigt sjunger duon väldigt bra och tilltalande. Elina Born påminner lite om Kelly Clarkson utseendemässigt.

Bidrag 5 är England och sjungs av Electro Velvet och låten heter ”Still in love with you.” Och jag är övertaggad, detta får mig att vilja dansa jive hela de 3 minuter som bidraget varar. Och jag blir så glad att Alex Larke sjunger lika bra live som inspelat! Tyvärr sjunger Bianca inte alls lika bra live. När man sett videon så blir detta uppträdande ganska platt. Synd på en bra låt. Jag tror att framträdandet lyft om Alex och Bianca själva dansat lite.

Bidrag 6 Armenien framförs av gruppen Genealogy och heter ”Face the shadows”. 6 sångare som känns ganska långt ifrån varandra, de är inte så samspelta. I refrängen känns det inte som att musiken passar ihop med sig själv.

Bidrag 7 Litauen, Monika och Vaidas sjunger ”This time”. Det är glatt och både Monika och Vaidas ser väldigt glada ut. De får ju i mitten av låten kyssas, och det blir väl vem som helst glad över. Sångarna är övertaggade och härjar över hela scenen. De har åtminstone kemi mellan varandra.

Bidrag 8 Serbien Bojana Stamenov och ”Beauty never lies”. En ballad med ett viktigt budskap, att vara sig själv att du är vacker oavsett hur du ser ut. Låten är lätt att komma ihåg och sjunga med i. När den i mitten helt plötsligt byter spår och blir dup step istället hoppar hela arenan. Smart drag minst sagt.

Bidrag 9 Norge Morland & Debrah Scarlett sjunger ”A monster like me”. Jag saknar matkriget som finns i videon. Det går inte att neka att Morland och Debrahs röster är av världsklass. Publiken tänder stämningsfullt sina mobiler och hela arenan blir ett enda hav av prickar. Vi måste prata om Debrahs hår, fantastiskt, undra om det är hennes allt? En helt klart fin och stämningsfull låt.

Tydligen bestämmer sig tv produktionen att när det är dags för Måns, tar vi paus med onödigt babbel.

Bidrag 10 Sverige, Måns Zelmerlöv sjunger Heroes. Jag måste pausa min inspelningsbara boxer för att ta ett djupt andetag och förbereda mig för det största som händer i år! Då kör vi! AAAH! Tagga! HEJA MÅNS! Måns tar den första tonen och en ordentlig rysning går igenom kroppen. Han sjunger läskigt bra. Hela låten slutar med att jag gråter! Det är så grymt bra, allting klaffar så galet bra. Låten, produktionen, ja allt är perfekt! Jag är euphorisk!

Bidrag 11 Cypern John Karayannis sjunger ”One thing I should have done”. Att gå upp på scen efter Måns kan inte vara helt lätt. Jag är alldeles för uppe i varv för att kunna ta till mig Cyperns bidrag och hinna förbereda mig för Austrailens Guy Sebastian. Men det är trots allt en fin låt och John levererar.

Bidrag 12 Australien Guy Sebastian och ”Tonight again”. En av de stora favoriterna, varför? Jo för låten är klämmig och lätt att ta till sig. Jag vill dansa och sjunga med. Guy känns lite Bruno mars både i sång och utseende och han kan sjunga!

Bidrag 13 Belgien Luic Nottet sjunger och känner ”Rhythm Inside”. Jag måste säga att Luics egendomliga röst går verkligen genom rutan. En annorlunda låt som verkligen är bra, jag ryser av välbehag. Härligt med några danssteg i en kavalkad av ballader och stillastående dansare.

Bidrag 14 Österrike och The Makesmakes som framför ”I´m yours”. Gavin Degraw är duktig… nej förlåt the makemakers är bra, det är en klämmig låt som känns mysig. Arenan är med och hurrar.

Efter Österrikes bidrag tar vi oss ner till Green room och Conchita som konstaterar att långt hår och skägg på en österrikare funkat innan! Haha. Vi har ju nu gått igenom halva startfältet. Åh jag gillar Conchita, hon är fantastisk!

Bidrag 15 Greklands bidrag sjungs av Maria Elena Kyriakou och heter ”One last breath”. Efter att nu fått höra några bidrag som inte bara är en sångare/sångerska som står rakt upp och ner kommer nu Maria och gör inget mer än står rakt upp och ner och sjunger. En bra ballad ja, men en aning tråkigt.

Bidrag 16 Montenegro, Knez sjunger ”Adio”. Jag suckar, ännu en ballad som viskas fram. Detta är en låt som går ganska omärkt förbi, jag blir inte berörd. Jag tackar den inspelningsbara boxern och gör det man inte får, spolar förbi denna låt. Sorry.

Bidrag 17 Tyskland Ann Sophie sjunger Black Smoke och jag är mest fundersam. Det är en sannerligen utstickande låt, frågan är om det är bra eller inte. Frågan är om tittarna kan ta till sig denna låt. Dock är hennes svarta kreation, en byxdress? Att dö för.

Bidrag 18 Polen, Monika Kuszunska ”In the name of love”. Monika var med om en olycka och blev förlamad från midjan och ner. Låten har hon skrivit tillsammans med sin man. Det är en fin ballad och Monika är duktig.

Bidrag 19 Lettland, Aminata sjunger balladen ”Love injected”. Amiata är en skör tös men plötsligt tar hon i med sådan kraft att jag blir blown away. Vilken röst! Låten är elektronisk vilket passar med sången. Det är en annorlunda låt, jag skulle inte vilja kalla det en ballad men jag vet inte heller vart jag vill placera den.

Bidrag 20 Rumänien, Voltaj sjunger ”De la capat” som handlar om alla de barn som blir lämnade i hemlandet när deras föräldrar reser utomlands för att arbeta. Högst aktuellt tema, tyvärr. Låten sjungs till hälften på serbiska och till hälften på rumänska. Fint att Voltaj väljer att ha låten på ett annat språk än engelska. Voltaj säger ”Don´t leave the children behind”, viktigt budskap.

Bidrag 21 Spaniens bidrag sjungs i år av Edurne och låten heter Amanecer och är skriven av Thomas G:son och Peter Boström som skrev Euphoria. Låten sjungs på spanska och är en stor ballad. Åh Edurnes röst är verkligen storslagen. Spaniens bidrag har vi endast fått se på video, och Edurnes yogadans lämnar inte mycket eftersmak. Hon kör tillsammans med en man en Loreen inspirerad dans. Men jag gillar det.

Bidrag 22 Ungern, Boogie sjunger ”Wars for nothing”. Det är en lugn ballad som får mig att bli lite trött. Det blir stämningsfullt när kören sjunger med.

Bidrag 23 Georgien Nina Sublatti sjunger ”Warrior”. Låten är skriven till alla georgiska kvinnor som kämpar med jobbet och hemmet. Jag gillar! Det är mörkt, rök, mystiskt och Nina ser livsfarlig ut. Jag anser dock att det är för mycket rök, man ser knappt Nina när kameran filmar nära under refrängen. Häftigt med vingarna som är bakom. Dock hade nog bidraget varit bättre om det varit dans med.

Bidrag 24 Azerbajian, Elnur Huseynov ”Hour of the wolf””. Elnur framför en fin ballad som verkligen kommer igång, dansarna är med och skapar stämning. Det är skönt att det finns en ballad som har med dans. Hour of the wolf är en bra ballad.

Bidrag 25 Ryssland Polina Gagarina ”One Million Voices”. Ligger på nummer två på bettinglistan. Bra låt helt klart, kan bli en konkurrent till Måns. Polinas klänning är helt fantastisk. Jag kommer på mig själv att mima med i låten. Den är kraftfull. Polina ser ut som att hon ska gråta när hon tagit sista tonen.

Bidrag 26 Albanien Elhaida Dina ”I´m Alive”. Elhaida sjunger väldigt hest stundtals. Låten är… bra… men efter 25 bidrag skulle det nog behövas en riktig poplåt för att väcka upp mig. Elhaida gör låten rättvisa och sjunger bra.

Bidrag 27 Italien Il Volo sjunger ”Grand Amore” som betyder stor kärlek. Eftersom vi bara fått se deras bidrag på inspelad video så hoppas jag att de sjunger lika bra live. Och det verkar verkligen så. Det är stämningsfullt med musiken och killarnas röster. Det är stora röster killarna besitter. De kan nog vara en av de bästa sångmässigt i kvällens startfält. Det är sannerligen en storslagen låt.

Och helt plötsligt är alla kvällens bidrag färdiga. Nu börjar röstningen och en första snabbrepris från kvällens bidrag visas. Kvällens mellanakt är igång! Och det blir trummor för hela slanten, i nio minuter för att vara exakt! Martin Grubringer and the Percussive planet ensemble är det som underhåller oss. Att en man kan slå på så många trummor så snabbt trodde nog ingen. Det är verkligen imponerande musiker. Musiken tar oss in i greenroom där alla artister bildar hjärtan med armarna. En fin stämningsfull kör sjunger i greenroom samtidigt som vi börjar se bidragens telefonnummer. Heja Sverige! Publiken dansar med i den svängiga musiken. Och där gick nio minuter.

Vi är tillbaka i green rom och kvällen andra snabbrepris är i full gång. Helt plötsligt är det 58 sekunder kvar på röstningen, hur gick det så snabbt!? Nedräkningen från 10 sekunder är igång och nu räknas rösterna. Det är dags för Conchita att underhålla oss och hon sjunger en fin låt om att du ska vara den du är och att du är ostoppbar. Det är svängigt och det är dansant. Hur snygg får man vara! Conchita är verkligen toppklass! Hon är så ödmjuk. Vinnaren av Junior Eurovision Song contest Vincent kommer upp på scen. Han är väldigt ung och lite blyg men när han sjunger växer han hundra gånger.

På scenen står Conchita med de två programledare som studerar trofén som vinnaren kommer få. Den är av glas och i formen av en mikrofon. Vi får ta del av några av vinnarögonblick genom historien. Väldigt mäktigt och man blir rörd. Vi får se Carola, Charlotte Perelli och Loreen! Åh fina ögonblick.

Vi går raskt vidare till röstningen, första landet att ge sina röster är
1. Montenegro deras tolva går till: Serbien
2. Malta ger sin tolva till: Italien.
3. Finland ger sin tolva till: Sverige!!
4. Grekland ger sin tolva till: Italien.
5. Rumänien ger sin tolva till: Italien.
6. Vitryssland ger sin tolva till: Ryssland.
7. Albanien ger sin tolva till: Italien.
8. Moldavien ger sin tolva till: Rumänien.
9. Azerbajdzjan ger sin tolva till: Ryssland.
10. Lettland ger sin tolva till: Sverige.
11. Serbien ger sin tolva till: Montenegro.
12. Danmark ger sin tolva till: Sverige.
13. Schweiz ger sin tolva till: Sverige.
14. Belgien ger sin tolva till: Sverige.
15. Frankrike ger sin tolva till: Belgien.
16. Armenien ger sin tolva till: Ryssland.
17. Irland ger sin tolva till: Lettland.
18. Sverige ger sin tolva till: Australien.
19. Tyskland ger sin tolva till: Ryssland.
20. Australien ger sin tolv till: Sverige.

Halvvägs och Sverige ligger på en andraplats. Polina intervjuas och sen går vi vidare till Mums mums Måns.

21. Tjeckien ger sin tolva till: Azerbajdzjan.
22. Spanien ger sin tolva till: Italien.
23. Österrike ger sin tolva till: Australien.
24. Makedonien ger sin tolva till: Albanien.
25. Slovenien ger sin tolva till: Sverige.
26. Ungern ger sin tolva till: Belgien.
27: England ger sin tolva till: Sverige.

Sverige ligger på första platsen.

28: Litauen ger sin tolva till: Lettland.
29: Nederländerna ger sin tolva till: Belgien
30: Polen ger sin tolva till: Sverige.
31: Israel ger sin tolva till: Italien.
32: Ryssland ger sin tolva till: Italien.
33: San Marino ger sin tolva till: Lettland.
34: Italien ger sin tolva till: Sverige.
35: Island ger sin tolva till: Sverige.
36: Cypern ger sin tolva till: Italien.

DET ÄR KLART!!! SVERIGE VINNER EUROVISON SONG CONTEST 2015!!! JAG KOMMER GRÅTA OCH SKRATTA OCH DANSA PÅ SAMMA GÅNG!!!

37: Norge ger sin tolva till: Sverige.
38: Portugal ger sin tolva till: Italien.
39: Estland ger sin tolva till: Ryssland.
40. Georgien ger sin tolva till: Armenien.

Måns får gå upp på scenen och framföra Heroes igen. Sverige, vi har ett resultat. Måns Zelmerlöw tar hem hela tävlingen och lyckan är obeskrivlig! Nu signar jag ut och tackar för att ni varit med mig.

Over and out.
Text: Linn Winberg