Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gösta Ekman och Grynet Molvig gästar när Parkteatern visar utomhusbio

Ordinarie
Intermezzo. Fotograf: Svensk Filmindustri .

Vad vore svensk filmhistoria utan årets hundraåringar? Nu firas de på Parkteaterns utomhusbiokvällar i Vita Bergen 10-13 september.Mytomspunna Birgit Tengroth i Hasse Ekmans mästerverk Flicka och hyacinter. Etershejken Willy Lorenz och underläkaren Lovisa Sundelius gestaltas av Hasse Ekman och Sickan Carlsson i kultmusikalen Sjunde himlen av Hasse Ekman.

Under parollen 500 år av film gör Parkteatern i samarbete med Svenska Filminstitutet och Flimmer ett unikt filmsamarbete i Vita Bergen 10-13 september för att uppmärksamma fem legender ur den svenska filmhistorien. Alla fem skulle fyllt hundra år i år om de levat. Och det blir ett samarbete med bländade stjärnglans på scen, med tunga namn som Gösta Ekman, Nisti Stêrk, Grynet Molvig, Fredrik Ohlsson, Clara Gustavsson, Stig Björkman och Sanna Lenken bland andra. Samtliga filmer har restaurerats digitalt av Filminstitutet.

Under Filmkvällarna i Vita Bergen uppmärksammas den trefaldiga Oscarsvinnaren Ingrid Bergman, den mytomspunna skådespelerskan och förfatatren Birgit Tengroth, filmundret Sickan Carlsson, film noir-stjärnan Signe Hasso och auteuren och skådepelaren Hasse Ekman under fyra kvällar. Scenprogrammet kommer att ledas av Lova Hagerfors, projektledare på Filmarvet (Svenska Filminstitutet), och Parkteaterns chef Sissela Kyle.

– Att få visa filmer ur Filmarvets arkiv i Vita Bergen känns lustfyllt och unikt. Jag ser verkligen fram emot det här samarbetet, har längtat hela sommaren. Jag tror faktiskt att det kommer att kännas som att vara med i en film när man sitter där under stjärnorna, säger Sissela Kyle

– Vi genomgår nu på Filminstitutet ett stort arbete med att digitalisera vårt filmarv och det är ju fantastiskt att fyra av de filmer som vi nu har restaurerat digitalt kan visas i ett så fint sammanhang som i Vita Bergen. Digitaliseringen skapar nya möjligheter för att visa äldre film och utomhusbio är just en sådan möjlighet, säger Lova Hagerfors, projektledare på Filminstitutets filmarvsavdelning.

500 år av film är visserligen utomhusbio. Men samtidigt så mycket mer än så. Det är ett tillfälle för dåtidens stjärnor och framtidens film att förenas under en kväll. Varje filmkväll bjuder på samtal, långfilm och nutida kortfilm från Klarabiografen på Kulturhuset Stadsteatern.

500 år av film inleds den 10:e september med den klassiska kärleksmelodramen Intermezzo (1936) av Gustaf Molander. Premiärkvällens första gäst blir ingen mindre än Stig Björkman som just nu är högaktuell med filmen Jag är Ingrid, om Ingrid Bergman. Dessutom kommer Malin Erixon för att prata om sin film But You Are a Dog (2014) som visas strax efter långfilmen – en film som definitivt ger skäl att uppmärksamma en annan jubilar – animerad film, som fyller 100 i år.

500 ÅR AV FILM – PROGRAMMET I KORTHET

Torsdag 10 september: Intermezzo
Jubilarer: Ingrid Bergman (1915-1982) och Hasse Ekman (1915-2004)
Långfilm: Intermezzo (1936), av Gustaf Molander
Kortfilm: But You Are a Dog (2014), av Malin Erixon
Gäster: Nisti Stêrk (skådespelare och komiker) och Stig Björkman (författare och filmregissör)

Fredag 11 september: Flicka och hyacinter
Jubilarer: Birgit Tengroth (1915-1983) och Hasse Ekman (1915-2004)
Långfilm: Flicka och hyacinter (1950), av Hasse Ekman
Kortfilm: Äta lunch (2013) av Sanna Lenken

Gäst: Gösta Ekman (regissör, skådespelare och son till Hasse Ekman)

Lördag 12 september: Sjunde himlen

Jubilarer: Sickan Carlsson (1915-2011) och Hasse Ekman (1915-2004)
Långfilm: Sjunde himlen (1956), av Hasse Ekman
Kortfilm: Catwalk (2015) av Ninja Thyberg

Gäster: Clara Gustavsson (artist och filmhistorisk förespråkare) och Lasse Zackrisson (musiker och filmregissör)

Söndag 13 september: Karriär
Jubilar: Signe Hasso (1915-2002)
Långfilm: Karriär (1938), av Schamyl Bauman
Kortfilm: Elvakaffe (2013), av Maria Fredriksson

Gäster: Grynet Molvig (skådespelerska och sångerska) Fredrik Ohlsson (skådespelare)

Källa: Svenska Filminstitutet, SFI.