Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Argentinare på besök

Igår ordnade Altia (Finlands svar på Vin & Sprit) en provning med åtta stycken viner, två vita och sex röda,  från Bodega Argento från Argentina med en av cheferna på plats. Det var överlag högklassiga viner. Bodega Argento håller till i regionen Mendoza i centrala Argentina. De flesta vingårdarna ligger på relativt hög höjd vilket har inverkan på vinet. Priserna på bolaget för de här vinerna ligger på mellan 91 kronor för det billigaste upp till 265 kronor för det dyraste. Men jag tycker inte att det är några överpriser för de här vinerna.

Vi provade först vinerna som de är utan några andra tillbehör än vatten och sedan till kallt rostat majskycklingbröst med örtkryddor. Vi började med de två vita.

Först Argento Chardonnay 2013 (art.nr. 6679) : Doft: Smör och en aning vinbärsbuske. Det hade en frisk smak med både päron, sparris och vinbär. Ett utmärkt vin till fisk och grönsaker. Priset på bolaget ligger på 91kr.

Det andra vinet var Argento Selection Chardonnay 2013 (art.nr. 74988): Det är några få kronor dyrare än det första men tämligen likartat. Doften är sötare och det är fylligare. Det passade utmärkt till grönsakssalladen med majonnäs. Priset för det här vinet ligger på 97kr.

Det första röda var Argento Malbec 2014 (art.nr. 6649). Doften påminde om jordkällare och körsbär och hade en  stark smak av viol och körsbär. Alla vid mitt bord var förvånade över att ett Malbec-vin kunde smaka så bra till kyckling. Av de åtta vinerna var det nog det här som passade bäst till kycklingen. Det passade även bra till grönsakerna. Allteftersom provningen fortskred och jag gick tillbaka till det här vinet så blev det allt mjukare i smaken. Det koster 91kr.

Sedan var det Argento Selection Cabernet Sauvignon 2013 (art.nr. 74947) Alltså ett år äldre än det förra vinet men hade även det en smak av viol och körsbär men inte lika mycket jordkällare i doften. Smaken var fylligare men till skillnad från det andra vinet så blev det strävare när man gick tillbaka till det under provningen.

Efter det fick vi prova Tomero Reserva Petit Verdot 2011 Det här är ett specialvin som bara finns i restaurangsortimentet. Som privatperson måste man privatimportera det. Det har en rik söt doft av körsbär. Smaken är körsbär och svarta vinbär. Det är mjukt och fylligt, vinner i längden.

Vistalba Corte B 2013 (art.nr. 72862) Det hade en doft av svarta vinbär och en mjuk rik smak. Smaken var söt utan att vara för söt. Passar till biffstekar, till kyckling var det för sött, ett vin som måste ha motstånd, alltså kraftig smak som väger upp sötman. Kostar 169kr.

Vistalba Corte A 2011 (art.nr. 72411) Elegant doft av svarta vinbär. Smaken är torr och först en aning skarp. Det passade fint till kycklingen och salladen. Pris: 265kr.

Vistalba Corte C 2012 (art.nr. 74767) En torr doft av körsbär och en sötaktig kraftig körsbärssmak med drag av svarta vinbär. 129kr.