Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vin- och viltmiddag

Altia bjöd i förrgår på en vinprovning med sex stycken viner och till det fick vi en härlig middag bestående av förrätt och varmrätt. Till förrätt fick vi harpastej med rostad rökt fläsksida, surdegskrutonger och fikonkompott. Och till varmrätt fick vi rådjurssadel med lingonsky, rapsbakad morot och mandelpotatispuré smaksatt med lagrad prästost.

Vi började med ett glas champagne som välkomstdrink, de Castellane Brut Rosé, en fin och frisk champagne. På bolaget kostar den 395 kr. (Nr. 77077)

De sex vinerna vi sedan fick prova var de här:

  1.  Gustave Lorentz Grand Cru Altenberg Vielles VignesPinot Gris 2008, 281 kr., nr. 72652

Det är ett franskt vin från Alsace med svag doft men med stark sötma i smaken. Det här är ett vin att dricka till    desserten. Det var även gott till surdegskrutongen.

2. Reine Pédauque Savigny-Les-Beaunes Premier Cru, 231 kr., nr. 72563

Ett vin från Bourgogne med läderaktig doft. Smaken var lite tunn och saftig med en aning körsbär. Det passade bra till den rapsbakade moroten och till varmrätten som sådan när man tog både kött och potatispuré i samma tugga.

3. Faustino I Gran Reserva 2004, 159 kr., nr. 2678

Det här var det mest prisvärda vinet. Än så länge så finns bara 2001:an av det här vinet. 2004:an planeras ska komma ut i januari. Faustino har karakteristiska etiketter med porträtt målade av Rembrandt. Det är ett torrt vin med doft av vanilj och körsbär, passar definitivt inte till mat med sötma. Däremot passar det utmärkt till feta gratänger och rosa kött. Det passade utmärkt både till rådjurssadeln och harpastejen. Passar även att bara sitta och smutta på.

4. Terre di Cariano Amarone 2010, 319 kr., 3122

Viner från Amarone tillhör ju de mest populära i Sverige och det här vinet är väldigt gott att sitta och sällskapsdricka som det är. Det gick även bra ihop med fikonkompotten. Doften drar åt körsbär och även smaken är en aning söt med drag av körsbär.

5. Chateau Couhins Lurton 2009, c:a 380 kr., nr. 1018930 (Finns endast i rest.sort.)

Det här är en Bordeaux med Merlot och Cabernet Sauvignon, perfekt balanserat mellan sött och torrt. Vi fick smaka det efter både katrinplommon och citron som ett experiment. Efter plommonet smakade det bara torrt och platt, men efter citronen smakade det sött och runt.

6. Ravenswood Icon Mixed Blacks 2008, 402 kr., nr. 74586

”Mixed blacks” betyder att man blandat flera olika röda (mörka) druvor, som man gjorde i USA före förbudstiden. Det här vinet består bl.a. av Zinfandel, Petite Sirah, Carignan, Alicante. Doften är söt och fruktig. Initialt har det en smak som påminner om vinbärsblad, sedan drar smaken åt björnbär. Det är gott att dricka som det är och passar även bra till t.ex. pastej.