Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Julens drycker

Igår hade Altia en stor dryckesprovning inför jul och nyår. Totalt fanns det 78 produkter att prova, men så många drycker klarar ingen normalkonsument av att testa på en kväll. Man fick prova så många man orkade och fokusera på det som verkade mest intressant och gott.Vi fick börja kvällen med en välkomstdrink som bestod av deras variant av drinkklassikern Sidecar. En Sidecar består ursprungligen av cointreau, citronjuice och cognac. Men de hade ersatt cointreaun med Rånäs, ett brännvin kryddat med apelsin och kanel. Det var riktigt gott. Drucket som det är så är Rånäs mjukt och milt med tydlig karaktär av apelsin.

De olika dryckerna var uppdelade på kategorierna Mousserande, Kluckande klappar, Julens drycker och  Till gottebordet. Kategorin Kluckande klappar var ungefär lika stor som de övriga tre tillsammans. Den allra största delen bestod av fina, lite dyrare, viner. Pasqua Passione för 89 kr. (nr. 70924) var bland de billigaste.  Det är ett friskt vitt vin med tydlig smak av passionsfrukt. Bland de röda vinerna kan jag bland annat nämna Carmen Gran Reserva från Maipo, Chile. Det är lagrat 12 månader på fat av fransk ek samt 8 månader på flaska. Det är fylligt välsmakande vin för 119 kr. (nr. 6221). Om ni ska ha lammstek med potatisgratäng någon gång under helgen så kan jag rekommendera det här vinet. För 80 kr. mer ( 199 kr.) så fanns vinet Pasqua Amarone från Provence, mjukt , fylligt och smakrikt.

Om man vill ha ett Chianti-vin så kan jag rekommendera Ruffino Riserva Ducale för 249 kr, fylligt och smakrikt efter 36 månaders lagring, med mycket körsbär i smaken. Art.nr. 2385.

På bordet Julens drycker så fanns det både glögg och sprit, och några viner. Calitopia är ett rödvin som passar utmärkt till köttbullarna och prinskorven. För bara 49 kronor får man definitivt anse det som ett fynd. Tyvärr så finns det bara i två butiker i hela Sverige, i Halmstad och Väsby centrum. Ett litet kraftigare vin är Boira för 89 kr. Ett alternativ till Carmen för 119 kr. flaskan är Inception. Det kostar 169 kr. för en tvåliters-box och passar också utmärkt till lammstek och annan kraftig kryddig mat. Till sillbordet kan jag rekommendera OP Anderson Klar Aquavit för 263 kr. (art.nr. 86262). Inget spår av någon rå spritsmak, utan en perfekt balanserad kryddblandning. En intressant OP är OP Anderson Limited Edition Whisky Cask, 299 kr. för 50 cl. Det är OP som fått whiskykaraktär av att lagras på whiskyfat.

Slutligen vill jag tipsa om tre stycken mousserande, varav två Champagne. Först ett mousserande från Syd-Afrika: House of Mandela Brut, fräscht och torrt, 139 kronor (nr. 77004). Sedan Grönstedts Champagne, 271 kronor. (Nr. 77155). En provare tyckte att det här var det bästa vinet på hela kvällen. Slutligen Laurent-Perrier Brut, fräscht och fruktigt för 365 kronor, nr. 7508.