Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Exklusiv whiskyprovning

För en vecka sedan anordnade Altia en intressant provning av whiskysorter i den lite högre prisklassen, med ett undantag, från Douglas Laing & Co ledd av deras representant Jan Beckers som kom till provningen direkt från Glasgow. Alla sorterna utom Scallywag ligger på över 1000 kronor flaskan, 1099 kr. för den billigaste och 2399 kr. för den dyraste. Jan visste att berätta att enligt rysk forskning så behövde vi inte ha dåligt samvete för att sitta och hälla i oss whisky en onsdag kväll. För enligt den så fungerar en mindre mängd sprit som doping för sinnena. En liten snaps före en skyttetävling gör dig stadigare på handen.

Han gav också tips på hur man provar whisky.  Innan man smakar på whiskyn så ska man hålla handflatan över glaset och snurra glaset ordentligt. Då frigörs alla smakämnen. Och man ska inte svälja ner whiskyn för snabbt utan låta den rulla runt i munnen först, en sekund för varje år som whiskyn legat på fat. Alltså den fjortonåriga Laphroaigen skulle man skölja runt i 14 sekunder.

Den första whiskyn vi provade var North British Old Particular Refill Hogshead, 50,9%, 1099kr. (art.nr. 87213). Doften var vanilj och kokos. Alkoholstyrkan gav en attack på smaklökarna. Efter den initiala attacken kunde man skönja en söt smak av vanilj, honung och tropisk frukt.

Sedan gick vi vidare med Glengoyne Old Particular 18 years 1996, 48,4%, 1199kr. (art.nr. 85667). Destilleriet ligger precis på gränsen mellan Highland och Lowland, två mil norr om Glasgow. Hurdan var whiskyn då? Doften var päron och tropisk frukt. Smaken var fallfrukt och honung. Det var en väldigt lättdrucken whisky. Jan kallade den för en ”breakfast dram”, men så lättdrucken var den väl inte.

Den tredje whiskyn var Glen Ord Old Particular Single Cask 25 Years 1990, 51,5%, 1399kr. (art.nr. 85359). Den hade en doft som först var väldigt skarp men sen mjuknade och blev rikare. Den hade en fin rökig smak med en touch av persika.

Whisky nummer fyra var en lågpris-whisky i sammanhanget: Scallywag Limited Edition Cask Strength, 53,6%, 649kr. (art.nr. 84920). Det är en Speyside-whisky lagrad på sherryfat och delvis Bourbon-fat. Den hade en skarp och fruktig doft. Smaken var också fruktig.

Den femte whiskyn var Bruichladdich Extra Old Particular Limited Release 26 years 1989, 52,1%, 2399kr. (art.nr. 85688). Doften var mjuk, diskret, fruktig med en aning kanel och vanilj. Smaken var fruktig med vanilj.

Den sjätte och sista whiskyn var ett välkänt märke: Laphroaig Old Particular Single Cask 14 Years 2001, 48,4%, 1249kr. (art.nr. 85752). Eftersom det är en Laphroaig var den såklart rejält rökig. Doften var en blandning av rök och persika. Att dricka den är som att dricka lägereld.