Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

8 nyanser av Slott – Dubbel vertikalprovning med Altia

17 februari höll Altia en provning med sammanlagt åtta viner från två olika franska slott, Vignelaure i Provence och Couhins Lurton i Bordeaux, så det blev en dubbel vertikal provning. Det kallas vertikal provning när man provar olika årgångar från samma slott. Det var fina viner. Tyvärr är det bara ett av dem som finns att köpa på Systembolaget och då i beställningssortimentet. Fyra stycken finns i restaurangsortimentet. De övriga får man åka till Frankrike för att införskaffa.

  1. Chateau Vignelaure 2009, nr. 74532, 219 kr. Det här är det enda vinet som finns att få tag på på bolaget, i beställningssortimentet. Det består av 70% Cabernet Sauvignon och 30% Syrah. Det har en doft av svarta vinbär och körsbär. Smaken är en aning sträv och torr. Säkert ett utmärkt vin till smakrik mat som nöt, lamm eller vilt, men inte att sitta och njutningsdricka. Cabernet är en tjockskalig druva som ger mycket tanniner. Gott till gräddig mat men absolut inte till sött.
  2. Chateau Vignelaure 2008, nr. 1021266, ca 199kr., restaurangsortimentet. Lite mjukare och sötare i doften än 09an, med inslag av björnbär. Smaken är klart mindre sträv men också enklare och mindre komplex.
  3. Chateau Vignelaure 2007, nr. 1018874, ca 400kr., restaurangsortimentet. Det här var sista året de använde odlad jäst på slottet. Det har en doft av svarta vinbär och mörk fuktig jord. Relativt sött i smaken. Det här vinet säljs på magnumflaska vilket gör att det utvecklas långsammare.
  4. Chateau Vignelaure 2006,  ej tillgängligt. Söt doft av svarta vinbär och multna löv. Smak av körsbär och tanniner.
  5. Chateau Vignelaure 2005, ej tillgängligt. Stark doft av svarta vinbär, vinbärsbuske i starkt solsken. Smaken mjuk och söt, men om man gick tillbaka och jämförde med första vinet, -09an, så kändes det i jämförelse enklare och svagare i smaken. Men det är inget dåligt vin. Det passar bra till lättare mat eller att sitta och njutningsdricka.
  6. Chateau Couhins Lourton 2010, nr. 1018930, ca 380kr., restaurangsortimentet. Det här vinet från Bordeaux är gjort av Merlot och Cabernet Sauvignon. Slottet Couhins Lourton var först med att börja använda skruvkork. Första vinet vi provade från slottet hade en doft av svarta vinbär och en aning vanilj. Smaken bestod av både svarta vinbär, kaffe och körsbär, med en aning strävhet.
  7. Chateau Couhins Lourton 2009, nr. 1015313, ca 400kr., restaurangsortimentet. Stark doft av svarta vinbär. Mjuk smak av röda vinbär och en viss sötma.
  8. Chateau Couhins Lourton 2005, ej tillgängligt. Fyllig doft, doftar som våt jord under en vinbärsbuske. Smaken är både fyllig och komplex, gott både till mat och att njutningsdricka.