Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stor sommar-vinprovning

Igår hade Altia sin stora sommarprovning med totalt närmare 100 produkter. Tyngdpunkten låg på bordsviner men det fanns lite annat gott också, som dessertviner, akvavit, whisky, armagnac med mera. Som välkomstdrink fick vi Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut, art.nr. 77141, 79 kr. Det är ett mousserande vin från Bourgogne. 79 kr. är ett bra pris för det här vinet. Det är torrt och fräscht. För den som vill ha en lite sötare aperitif så fanns det bland dessertvinerna Fresita från Chile för 84 kronor (art.nr. 7866), ett mousserande vin med tydlig jordgubbssmak. Om man lägger i lite färska jordgubbar också så har man en riktigt bra sommar-aperitif.

Av de viner jag hann med att prova så ska jag börja med de vita och sedan de röda för att till sist skriva om spritdryckerna.

Vita:

Chill Out Crisp & Fresh från Sydafrika finns i ett par varianter, dels med Chenin Blanc och dels med Chardonnay. Chill Out Crisp & Fresh Chenin Blanc är ett enkelt picknick-vin och också bra att skölja ner stark asiatisk mat med. Varianten med Chardonay smakar betydligt mer och bättre. Den har en fruktig smak av persika. Det finns också en Chill Out från Tyskland; Chill Out Organic Riesling Crisp & Fruity 2015, art.nr. 2104, 69 kr. Aning sött och lite mer äpple i smaken än Chardonayen.

Ett annat bra sommarvin är Pasqua Chardonnay Grillo 2015, art.nr. 12438, 69 kr. Det är fruktigt och en aning sött. Härligt att sitta och dricka i skuggan en varm sommardag. Efter provningen bjöds det på gravad lax och till den passade det med Drosdty-Hof Chardonnay Organic 2015, kostar 79 kr. (art.nr. 12074). Men ett vin jag verkligen vill rekommendera är det vita Bordeaux-vinet Chateau Bonnet Blanc 2015, art.nr. 4151. Smak av ek och sparris. Det är helt klart värt sina 94 kronor, borde passa bra till en finare sommarmiddag.

Det definitivt dyraste vita vinet var det italienska Planeta Chardonnay 2013, art.nr. 72882 för 251 kr. Det är ett smakrikt vin med mycket ek och en del smak av smör och persika. Vinet jäser på franska ekfat. Efterföljande lagring i faten följer 10-12 månader.

Bland vita viner kan jag även nämna rosévinet Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon 2014, 88 kr., art.nr. 3181. Det består till 50% Merlot och 50% Cabernet Sauvignon, men det är Caberneten som dominerar smaken. Det passade även det bra till den gravade laxen.

Röda:

Vid förfrågan om ett vin att sitta dricka på balkongen blev vi rekommenderade Planeta Etna Rosso 2014, art.nr. 79266, 169 kr. Ett riktigt gott elegant vin från Sicilien att sitta dricka en sommarkväll. Det är gjort på 100% Nerello Mascalese. Ett annat vin i liknande stil är Dog Point Pinot Noir 2013, art.nr. 99252, 349 kr. Ett vin från Nya Zeeland gjort på 100% Pinot Noir med smak av ek och svarta vinbär. Portia Prima 2013, art.nr. 75249, 199 kr., är också ett elegant smakrikt vin från Spanien, gjort på Tempranillo. Det kan jag tänka mig både att dricka som det är och till lättare rätter. Divinus de Château de Bonnet 2009, art.nr. 72243, 199 kr., är en Bordeaux i liknande stil som Portian men inte lika smakrik.

Spriten:

Arran Old Particular Single Malt 1997 17 yrs., art.nr. 85976, 1099 kr. En Highland-whisky med mjuk smak av vanilj och tropisk frukt.

Part Nan Angelen Glen Keith Single Malt 1996, art.nr. 86386, 999 kr. En Speyside-whisky som lagrats 17 år på Bourbon-fat. För att vara en whisky så är den väldigt söt och fruktig, inte ett spår av rök eller strävhet.

Boulard Calvados XO, art.nr. 80401, 504 kr. När jag drack den fick jag minnesbilder från en varm och solig eftermiddag vid Medelhavet. Smaken kan beskrivas som en blandning av persikor och röda äpplen.

Den kända spritproducenten OP firar i år 125-års-jubileum och ger därför ut OP Anderson 125 Years Anniversary Edition, art.nr. 82122, 299 kr. Den har en väldig kryddig komplex smak där man kan känna både kummin, vanilj, whisky och cognac. De ger även ut kändis-akvaviten Pluras Husmansakvavit, art.nr. 86167, 231 kr. Den har mycket smak av kummin och vanilj. Passar bra till kraftig mat eller som en kvällsdrink. En intressant akvavit är OP Anderson Petronella, art.nr. 101, 139 kr., 1/2-flaska. Den har en tydlig smak av äpple med en aning kummin, passar bra till sill eller som välkomstdrink. Till skaldjur kan jag rekommendera OP Anderson Klar Aquavit, art.nr. 86262, 264 kr. Den har en mild smak av dill och kummin, men trots mildheten så har den en viss sting som gör att den passar till skaldjur. Alla de här snapsarna från OP Anderson är ekologiska.

Efterrätten:

Bland dessertvinerna var ett av de mest populära Boulard Pommeau de Normandie, art.nr. 76169, 190 kr. Det är en blandning av äppelmust och Calvados. Man tillsätter Calvados till äppelmusten tills man får 17,5% alkoholstyrka. Dessutom lagrar man på ekfat under ett par år. Smaken kan beskrivas som väl mogna äpplen och en aning sirap, men inte så sött faktiskt.