Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sänkta priser när du ringer inom EU

Kyrka i Paris Foto: Wikimedia

Det finns ett pristak för att ringa och ta emot mobilsamtal inom EU och vissa andra länder, så kallad eurotaxa. Eurotaxan sänks enligt en förutbestämd trappa. Den 1 juli 2010 sänks priserna ytterligare.

  • Att ringa ett mobilsamtal med eurotaxa ska kosta max 3,75 kr per minut exklusive moms (tidigare 4,57 per minut)
  • Att ta emot ett samtal med eurotaxa ska kosta max 1,44 kr per minut exklusive moms (tidigare 2,02 kr per minut)
  • Att sms:a med eurotaxa ska kosta max 1,05 kr exklusive moms.

Alla operatörerna ska börja använda de nya priserna den 1 juli 2010. Operatörerna ska också uppdatera sina webbplatser med de nya priserna.

Gratis att ta emot röstmeddelande

Från den 1 juli är det dessutom förbjudet inom EU för operatörerna att ta betalt för att kunden tar emot ett röstmeddelande. Däremot kan man fortfarande få betala för att lyssna av ett meddelande man fått.

Att surfa utomlands kan bli dyrt

Observera att det inte finns någon eurotaxa för att surfa. Priserna för att ladda ner data utomlands är mycket höga, även om flera operatörer har sänkt sina priser för dataanvändning inom EU. Men från och med den 1 juli i år gäller en automatisk spärr vid 50 Euro exklusive moms för att ladda ner data (t.ex. använda mms, e-post, mobilt Internet) i ett annat EU-land. Tänk på att det kan bli mycket dyrt om du väljer att gå förbi spärren.

För mer information:
Anna Boström, tf. chef enheten för konsumentfrågor, tfn 073-644 55 23 eller
PTS presstjänst tfn 08-678 55 55.

Här gäller eurotaxan

Följande länder ska tillämpa eurotaxa:

  • de 27 EU-medlemsstaterna (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland (inklusive Åland), Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike)
  • de s.k. franska utomeuropeiska departementen, det vill säga Guadeloupe, Martinique, Franska Guyana och Réunion, samt Azorerna, Madeira och Kanarieöarna.

EEA-länderna Norge, Island och Liechtenstein har också valt att tillämpa eurotaxa.

EEA-landet Schweiz tillämpar inte eurotaxa. Tänk också på att de områden som inte ingår i EU (såsom Monaco, San Marino, Andorra, Kanalöarna och Isle of Man) kan tillämpa högre taxor. Kontrollera på din operatörs webbplats eller genom kundtjänsten vilka priser som gäller på de platser du planerar att besöka.

Källa: PTS