Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mycket för den häst- och hundintresserade under Stora Nolia

Foto: Nolia.
Foto: Nolia.

Det är ett omfattande program som ger den häst- och hundintresserade mängder med uppvisningar att ta del av under årets Stora Nolia. Mässans första dag hålls en stor parad med olika hundraser. Under mässan visar polisen hur de använder hundar i sitt arbete och det blir även hästuppvisning med working equitation. För besökande hundar återkommer det populära hunddagiset.

Redan första mässdagen inleds det omfattande programmet för häst- och hundintresserade med en stor hundparad med mängder av deltagande hundraser.

Paraden sker i samarbete med Södra Norrbottens Kennelklubb och kommer att starta i centrala Piteå för att sedan gå en vända inne på Stora Nolias mässområde innan paraden stannar till på Stora Nolia på uppvisningsfältet hund och häst där alla medverkande hundraser presenteras av Gunnar Norlin från Södra Norrbottens Kennelklubb där han kommer ge mycket information om de deltagande raserna.

På uppvisningsfältet blir det dagliga aktiviteter. Malin Hedkvist som är den på Nolia AB som haft ansvar för programmet tycker det finns många höjdpunkter.

– Tips och råd kring friskvård för hundar samt lydnad, skydd och agility med Piteå Brukshundsklubb är ett exempel. En annan uppvisning som ingen borde missa är den där Polismyndighetens hundtjänstenhet visar hur de använder hundar i sitt arbete, säger Malin Hedvist.

Polisen visar, i fingerade situationer, hur narkotika- och vapenhunden genomsöker ett stoppat fordon, hur kriminalsökhunden tar reda på vem gärningsmannen är och var han finns samt hur patrullhunden spårar en gärningsman på rymmen efter ett villainbrott.

– Det är jätteviktigt att visa upp för medborgarna att vi har en hundverksamhet men också att få visa bredden på polishundsarbetet. Skyddsverksamheten, där hundar angriper folk, är det minsta vi använder hundar till, men det som många vill se. Därför har vi även med det i årets program, säger Harry Nilsson, polishundförare region Nord.

Han berättar att hundar är väldigt viktiga för polisverksamheten och att de har en enorm arbetskapacitet, men att många inte vet hur många olika områden hundar används.

– Kriminalhundsarbetet är ett exempel. Under den tragiska, norska flygolyckan, var likhundarnas arbete med att leta kvarlevor viktigt och de gjorde arbetet under mycket svåra förhållanden. Båda de hundar som arbetade utsågs till årets polishund, berättar Harry Nilsson.

För den som gillar kaniner blir det både kaninhoppning, där de tävlar på rak och krokig bana, samt kaninbursbygge med Norrbottens Läns Kaninavelsförening.

Det blir också en rad hästuppvisningar, som Garrocha-uppvisning samt trick- och linedance med häst. Dessutom får vi se Working equitation, en relativt ny tävlingsgren i Sverige där man i tre olika grenar (dressyr, teknik och speed) tävlar med alla typer av hästar eller ponnyer. Den som visar detta är Elisa Thorell som är uppfödd med hästar.

– Working equitation är en blandning av westernridning och dressyr, men med mer kontroll i fart. Det är mycket roligare med fart och fläkt, säger Elisa Thorell.

Hon har uppträtt med sina hästar på Sweden International Horse Show 2014 och 2015 samt jobbar på somrarna på westernfarm.

– Där gör jag shower varje dag. Det mest uppskattade brukar vara när jag visar mycket trick med hästarna.

2014 deltog hon i Talang Sverige med hästen Jolene. Tillsammans med hästen Korma har hon medverkat hon i en engelsk reklamfilm. 7-8 augusti finns möjligheten att träffa både henne och Herman, hennes vita kamel.

– Herman var med på Stockholm Horse Show och där fick vi så himla mycket uppmärksamhet där många kända, stora ryttare kom fram och tog selfies. Han är en väldigt snäll och gästvänlig kamel som jag hoppas många kommer och hälsar på, säger Elisa Thorell.

Mässan avslutas sista dagen med ridsport och prova-på ridning, även kaniner och hundar finns på plats denna dag.

– En återkommande succé från tidigare år är Nolias hund-spa. Hit är alla besökare välkomna att svalka sina hundar på skuggplatser med en skål vatten eller ge hunden en svalkande dusch, säger Malin Hedqvist på Nolia AB.

Fakta Stora Nolia:

 Stora Nolia är en nio dagar lång folkfest och Sveriges största besöksmässa med cirka 100 000 besökare och 800 utställare varje år. Under mässan omsätter besökarna cirka 400 miljoner kronor, vilket motsvarar 44 miljoner om dagen. I år hålls mässan i Piteå och öppnar 6 augusti. Vartannat år hålls mässan i Umeå.

Tidpunkt: 6-14 augusti 2016

Plats: Piteå

Källa: Nolia AB .