Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Chokladfestival 2017

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Den här helgen är det Bak- och chokladfestival på Stockholmsmässan med choklad i alla varianter. Om man är riktigt chokladsugen så kan man köpa en halvmeter hög chokladskulptur.

Bak- och Chokladfestivalen är det egentliga namnet på den här mässan, eller festivalen som håller hela den här helgen från torsdag till söndag. Här finns mycket att äta och köpa för den som är det minsta intresserad av choklad eller att baka. Dessutom finns det några montrar där man säljer kulglass. Jag kan rekommendera Guteglass Honung & Saffran eller Cognacschoklad. Det smakar inte så värst mycket cognac men cognacen framhäver chokladsmaken på ett fint sätt och ger glassen lite mer vuxen smak.

Islänningarna hittade på att blanda choklad och lakrits en gång i tiden och det blev en oslagbar kombination. Numera är det väl etablerat . På mässan finns det flera varianter av den blandningen, och olika slags lakrits. Gränna choklad har ett rätt stort utbud, till exempel blåbärslakrits, salmiaklakrits och guldfärgade chokladlakritskulor.Hos Laby från Dalarna kan man prova praliner smaksatta med gin och fläder. Det blir en speciell rätt skarp smak. Jag brukar inte gilla fudge speciellt, den brukar vara för söt och fet men lakritsfudgen hos Helsingborgsföretaget Chocolatte är faktiskt riktigt god. Den har fin salt lakritssmak. Och trenden med veganism har även hittat hit. Företaget Vegan Delight har en liten monter på mässan.

Men utöver en massa god choklad i olika varianter så finns det också bakartiklar, tårtdekoration och disktrasor med flera olika mönster. Och man kan köpa böcker och tidningar med bakrecept. Om man inte orkar gå hem och baka så finns det både bullar och matbröd att köpa. “Friends of Adam” är där och säljer glutenfritt bröd. När barnen blir trötta på att gå runt i trängseln kan man ta med dem till Marsipanverkstan. Där får de sitta ner och pyssla själva. Bredvid Marsipanverkstan så säljs det chokladskulpturer föreställande olika sago- och seriefigurer. Verkligen skickligt gjorda av elever på yrkeshögskolan i Kristianstad. De är helt ätbara om man har lust att äta upp. De är cirka en halvmeter höga och de flesta kostar 350 eller 400. De säljer rätt bra. Redan på torsdag eftermiddag var många sålda.