Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Folksams Jämställdhetsindex 2010: Fortsatt manlig dominans i börsbolagens toppskikt

Helge Lund, koncernchef, StatoilHydro Foto: Wikimedia

Jämställdhetsindex, som Folksam presenterar för sjunde året i rad, visar att även om antalet män i svenska börsbolag skulle halveras så är det fortfarande fler män än kvinnor som är anställda i bolagen. Totalt är nära 1,4 miljoner anställda i börskoncernerna. Av dessa är närmare en miljon män.

– Utifrån detta kan det på inget vis anses vara kontroversiellt att hävda att det privata näringslivet är männens värld. Kvinnor utgör hälften av befolkningen, men i styrelserummet är det en helt annan historia. Där är den traditionella herrklubbskulturen lika förankrad som någonsin, säger Carina Lundberg Markow, chef för Ansvarsfullt ägande på Folksam.

Det bekräftar även antalet kvinnliga styrelseordföranden som är nio stycken, mot de manliga som är 246, alltså 27 gånger fler. Totalt i styrelserna är 20 procent kvinnor och övriga 80 procent män.

Skillnaden i kön bland de ledande befattningshavarna är ännu större. Endast 14 procent är kvinnor och 86 procent män. Fyra bolag har en kvinnlig vd, nämligen Diamyd Medical, Kinnevik, SEB och Venue Retail Group.

Generellt sett har dock en kvinna i ledande position i börsbolagen främst en så kallad stödfunktion och arbetar antingen med personalfrågor eller kommunikation. Totalt omfattar båda dessa funktioner hälften av de kvinnor som har en stödfunktion.

Vad som också är framträdande är att kvinnor ofta är ensamma om att vara kvinna bland sina kollegor i ledningsgruppen.

– Det tyder på att de företag där man har rekryterat kvinnor till ledningsgruppen stannar där och inte anställer några fler. Som om det på något sätt räcker med att ha en ensam kvinna att visa upp, säger Carina Lundberg Markow.

Jämställdhetsindex utgår ifrån börsbolagens årsredovisningar för 2009.

Källa: Folksam