Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Intresset för högre studier större bland kvinnliga gymnasieelever

Uppsala universitet Foto: Wikimedia

Sex av tio elever i gymnasieskolans avgångsklasser läsåret 2009/10 planerar att börja på en högskoleutbildning inom tre år. Andelen är högre bland kvinnorna, 65 procent, jämfört med männens, 51 procent.

Intresset för högskolestudier är störst bland elever som går på International Baccalaureate. Där planerar samtliga elever att påbörja en högre utbildning inom tre år.

Lunds och Göteborgs universitet populärast

För tolfte året i rad är Lunds och Göteborgs universitet de populäraste lärosätena för högskolestudier bland elever i gymnasieskolans avgångsklasser. Av dessa elever är det 12 respektive 8 procent som uppger att de helst vill studera vid Lunds eller Göteborgs universitet. Därefter kommer Uppsala universitet, Stockholms universitet och Chalmers tekniska högskola.

Studieintresset är störst i Stockholms län

Störst andel studieintresserade elever finns i Stockholms län. Där vill 68 procent, 10 procentenheter mer än riksgenomsnittet, studera på en högre utbildning.

Stort intresse för utlandsstudier

Sex av tio elever som planerar studier på högskola eller universitet uppger att de är intresserade av att förlägga en del av utbildningen utomlands., Det är en ökning med mer än 20 procentenheter sedan mitten av 1990-talet.

Källa: scb