Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholm Food & Wine 2018

Alexandra Zazzi lagar siciliansk mat. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Alexandra Zazzi lagar siciliansk mat. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På lördagen besökte Aftonkuriren Stockholm Food & Wine på Stockholmsmässan. Vi träffade Årets Kock 2018 och Alexandra Zazzi. Och upptäckte några goda viner.

Den här helgen pågår det tre mässor på Stockholmsmässan i Älvsjö. En av dem är Stockholm Food & Wine 2018, det som förut hette Mitt Kök. De andra två är Allt för hälsan och Eget företag. Där kan man upptäcka nya goda viner och prova och köpa med sig hem olika livsmedel; korv, ost, pepparkakor mm.  Bland annat är Stellan Kramer där, Sveriges äldsta vingrossist. Det grundades redan 1891. Där kan man prova ett nytt mousserande vin, JP Chenet Peach. Det har en god frisk smak, passar utmärkt som fördrink. Priset ligger på 33 kr. för 200 ml. hos dem fick vi även prova Dimension Chardonnay. Det är ett utmärkt fiskvin från Syd-Afrika. Priset ligger på 79 kronor. Stellan Kramers mest kända vin är väl annars Fox Creek Shiraz, också ett väldigt gott vin.

På Allt om mat-scenen såg vi Alexandra Zazzi laga mat från Sicilien. Alexandra Zazzi är hittills den enda kvinnan som vunnit Robinson. Sedan är hon också känd från Biggest Loser. Och så har hon också varit med i tv och skrivit böcker. Men nu stod hon alltså på scen och lagade mat från Sicilien och pratade om det. Hon är uppväxt i norra Italien, i Genua, inte så långt från Milano. Under resor har hon stött på och blivit förtjust i maten på Sicilien.

Mässan bjuder även på bland annat skaldjur. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Mässan bjuder även på bland annat skaldjur. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Efter Alexandra Zazzi kom David Lundqvist upp på scen. David Lundqvist blev 29 september Årets Kock 2018. Han sa att det svåraste i tävlingen var att hålla fokus hela tiden. Finalen höll på hela dagen från tidigt på morgonen fram till på kvällen. Det handlade både om att laga mat och att till exempel kunna identifiera några svenska äppelsorter. Idag lagade han ett par smårätter som man kan äta på Grand Hotel i Saltsjöbaden där han jobbar.

Vi var också på en vinprovning ordnad av Vinsmart. Det är ett företag som åker runt på mässor och ordnar lättsamma vinprovningar. De bjöd på fyra goda viner från lika många länder, från Australien, Nya Zeeland, Argentina och Italien. Italien är omöjligt att undvika på en mat- och vinmässa. Det första vinet vi fick prova var Rawson´s Retreat Shiraz Cabernet, 79 kr., nr. 6942. Det är ett mjukt lättdrucket vin som har en viss strävhet som perfekt balanserar upp mjukheten. Det har en doft av svarta vinbär och körsbär, passar bra både till mat och att bara sitta och dricka. Det andra vinet var ett vitt från Nya Zeeland; Villa Maria Sauvignon Blanc, 109 kr., nr. 6262-01. Det har en doft av fläder och citrus och en viss smak av honung, passar bra till bl.a. getost, som har en viss syrlighet i smaken. Det tredje vinet var ett rött från Italien; Copertino Riserva 2009, 89 kr., nr. 2077-01. Det är ett vin med kraftig sötaktig smak med en kraftig doft av läder och svamp. Jag kan tänka mig att det passar bra till tacos och även gott att sitta och dricka efter maten. Vi fick prova det till söt fikonkompott. Det gick alldeles utmärkt ihop. Fjärde och sista vinet var ett rött från Argentina; Tapiz Organic Reserve Malbec, 155 kr., nr. 6529. Ett vin med doft av mörk choklad och en aning rödbetor, passar utmärkt till en biff.

Som avslutning besökte vi Svenskt sigill som hade en grupp av montrar. Svenskt sigill är en licensiering. Kravet är att man har god produktion och är helt svensk, behöver inte vara ekologiskt eller någon speciell typ av livsmedel.

Viner vi provat, betygsatta 1-5:

JP Chenet Peach

Dimension Chardonnay

Rawson´s Retreat Shiraz Cabernet

Villa Maria Sauvignon Blanc

Copertino Riserva 2009

Tapiz Organic Reserve Malbec