Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SLU anordnar stor internationell konferens: Hur beter sig husdjur?

På onsdag 4 augusti startar konferensen ”Coping in large groups” i Uppsala. En rad svenska och internationella experter och forskare diskuterar då beteenden hos djur i lantbruket, hos sällskapsdjur, försöksdjur samt djur som hålls i djurparker och reservat.

Det är för 44:e gången som sammanslutningen International Society of Applied Ethology (ISAE) håller sin årliga sommarkonferens om tillämpad etologi, djurens beteende. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, står som arrangör för tredje gången, vid de två tidigare tillfällena hölls konferensen i Skara år 1978 och 1988.

– Vi har i år valt ett tema om hur djur hanterar stora grupper. Våra lantbruksdjur hålls i allt större grupper – men hur klarar de av det? Det kan också handla om hur hästar som far runt på tävlingar och träffar andra hästar hanterar sin situation, eller om hur hundar beter sig när de träffar på många andra hundar, till exempel i en stad, säger universitetslektor och en av arrangörerna, Lena Lidfors på institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU Skara.

Konferensen, som hålls i Uppsala Konsert & Kongress, består av sju plenarföredrag, 92 föredrag och fem parallella workshops. Forskare har bidragit med 135 postrar. Över 350 personer deltar.

Det första plenarföredraget, ”Wood-Gush Memorial lecture”, hålls på onsdag förmiddag av professor Charlotte Hemelrijk från universitetet i Groningen i Nederländerna. Temat handlar om hur djur själva organiserar sig i ett socialt system av djur. Hennes universitetskollega, professor Jaap Koolhaas, kommer i sitt efterföljande plenarföredrag beröra hur djur anpassar sig till stressreaktioner.

Bland de många svenska föreläsarna märks till exempel professor Hugo Lagercrantz, Karolinska Institutet, som i sitt plenarföredrag på fredag morgon talar om den mänskliga hjärnans utveckling i fosterlivet, vilket också har bäring på djurens utveckling. Ett antal doktorander och en post-doc vid SLU håller också föredrag på olika teman. Anette Wichman talar om ”lycklig höna?”, Therese Rehn om ”hundens hälsningsbeteende”, Birgitte Seehuus om ”kycklingens belöningscykel” och Elke Hartmann ”hur blanda hästar som inte känner varandra?”. Samtliga är verksamma vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU Uppsala.

Källa: Mynewsdesk.