Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

20 finalister tävlar om att bli Sveriges bästa bussförare

Idag klockan 09.30 går starten för finalen av Bussförar-SM, tävlingen där Sveriges bästa bussförare 2021 ska utses. Bussförar-SM arrangeras för att uppmärksamma bussförarna och visa hur viktig deras kompetens är.

Tävlingen

Finalen genomförs under en heldag på Training Partner, vid Arlanda utanför Stockholm. Det är fem olika moment som varje finalist ska genomföra. Momenten är Servicemoment, Halkbana i simulator, Sparsam körning, Manöverbana och Katastrofövning. Nytt för i år är att servicemomentet blir praktiskt samt att halkbanemomentet genomförs i simulatormiljö.

Prisutdelningen livesänds på www.bussforar-sm.se klockan 15.00

Redan från kl.14.00 kan man se en film om vad som har hänt under dagens olika moment.

De 20 finalisterna är (utan inbördes ordning):

Namn Företag Stad
Anders Norell Bergendahl Keolis Stockholm
Andreja Dlugos Nobina Frändefors
Helena Blomqvist Svealandstrafiken Skultuna
Jakob Moberg Transdev Degeberga
Jan-Erik Eriksson Transdev Grängesberg
Jonny Zetterström Arriva Sollentuna
Konstantin Goryainov Vy Buss Östersund
Lennart Bornhäll Vy Buss Bengtsfors
Lilian Davis Nobina Norrtälje
Mia Callander Nobina Stockholm
Niklas Berglund Nobina Sundsvall
Inger Ögren Nobina Tierp
Petter Malmborg Keolis Karlstad
Robert Johansson Norling Touring Busstrafik Västerås
Siwert Håkansson Keolis Järfälla
Susanne Heintz Svealandstrafiken Västerås
Dennis Lindelöf Bergkvarabuss Trelleborg
Thomas Nejdbring Hallabro Buss Påryd
Tina Abrahamsson Hallabro Buss Backaryd
Tomas Lund Nobina Helsingborg

–       För mig är det en självklarhet att uppmärksamma bussföraryrket och detta är ett ypperligt sätt att göra det på. Bussförar-SM arrangeras för att uppmärksamma bussförarna och visa hur viktig deras kompetens är. Vi vill höja statusen för yrket samtidigt som vi vill visa hur mycket branschen ständigt utvecklas så att vi kan inspirera nya personer att vilja bli bussförare. Sedan en tid tillbaka har vi stora pensionsavgångar inom bussförarkåren vilket medför att det finns ett rekryteringsbehov till branschen. Så att arrangera Bussförar-SM är ett bra sätt att visa upp bussföraryrket och visa för dem som redan är i yrket att de är viktiga, säger Johanna Linder, branschutvecklare inom kompetensutveckling Transportföretagen och projektledare för Bussförar-SM

Arrangörer av Bussförar-SM

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik. Samarbetspartners är Training Partners, Drivec, Kunskapsbussen, Arbetsförmedlingen, Yrkesakademin, Skillster.

Fordonspartners är Mercedes och Setra.
Partners/Sponsorer är Arriva, Transdev, Vy, Bergkvarabuss, Keolis, Nobina och Kommunal.

Sveriges Bussföretag är ett gemensamt förbund inom Transportföretagen för busstrafikföretag och bussresearrangörer som bedriver alla former av yrkesmässig busstrafik och arrangerar bussresor inom och utanför landets gränser. Inom Sveriges Bussföretag arbetar vi med såväl arbetsgivarfrågor som branschfrågor. Idag har vi ungefär 270 medlemsföretag med över 27 900 anställda.

Källa och foto: Transportföretagen