Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholms öl- och whiskyfestival startar äntligen upp igen

 

Den här helgen kan vi äntligen gå på whiskyfestival igen. Det finns en del nyheter att prova. Mackmyra har en whisky med det poetiska namnet Stjärnrök. Och så finns det whisky och whiskylikör från Mexiko. Vet ni vilket land som är världens största whiskyproducent? Förmodligen inte det ni tror.

På torsdagen den här veckan var det äntligen dags för det som är riktiga julafton för oss whiskyälskare: Stockholm Beer & Whiskyfestival. Till mångas sorg var det inställt förra året på grund av corona och det var på vippen att det skulle ställas in i år också. Tills helt nyligen var det fortfarande osäkert om restriktionerna verkligen skulle tas bort den här hösten. Arrangörerna har suttit i förhandlingar med FHM och Länsstyrelsen i månader och har lyckats få till en nedbantad version, men som fortfarande är intressant. Det blir inte alls samma trängsel som det varit tidigare, vilket i och för sig kan vara skönt. Man måste inte sitta ner som man har varit tvungen att göra på andra serveringsställen, men det finns en stol för varje besökare så att man kan sätta sig ner.

Normalt kör de mässan i två omgångar med knappt en vecka emellan, men nu kör de två omgångar med två månader emellan. Första helgen i december kör de en andra omgång och då med fler utställare.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Nu första helgen är det bara stora huvudrummet öppet där det normalt bara finns öl och whisky. I år håller champagnebaren till där också, så det finns något för alla. Åldersgränsen är 20 år så alla som fyller 18 i år och hade hoppats få gå får hålla sig till tåls i två år till. Bland de som finns med så hittar vi såklart stamgästen Mackmyra. Där kan man prova deras nya champagne-whisky som till och med vår fotograf tyckte om som inte brukar gilla whisky. Tyvärr finns just den inte på Systembolaget utan den ingår i deras koncept att man går ihop en grupp och köper en hel tunna på 30 liter, så får man bestämma själv när man tycker att den är färdig och om man vill hämta ut flaskorna i Sverige, Danmark eller Tyskland. Om man hämtar ut dem i Sverige så måste man betala svensk alkoholskatt. En tunna kostar 21 500 kronor. Vi fick tips om ifall man gillar den här champagne-whiskyn men inte vill köpa en hel tunna så kan man gå till Systembolaget och köpa en flaska av deras Moment Prestige för 1200 kronor. Den ska vara något liknande. Och Stjärnrök är en ny whisky från Mackmyra som finns att köpa på Systembolaget för 599 kronor. Namnet ska associera till kalla stjärnklara nätter och rökig whisky. Den är både rökig och fruktig.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Flor de Can˜a är en rom för whiskyälskare. Det är en rom från Nicaragua som inte är så söt som rom brukar vara. Jag fick smaka den tolv, arton och trettioåriga. Den artonåriga var den bästa. Den trettioåriga hade lite dragning åt portvinshållet, det var klart drag av russin i smaken, men självklart inte alls så söt. Den trettioåriga är en limited edition som bara finns att prova nu på mässan.

AB Svenska sprit är en stamgäst på mässan som vi inte besökt tidigare, vilket är en svår förseelse. Deras Akvavit har en given plats på julbordet. Den är kryddig och mjuk men helt utan sötma. Deras Skoklosters fläder var inte lika god men jag fick smaka den tillsammans med lakritsglass och rosépeppar. De smakerna gifte sig perfekt.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Abasolo var intressant att prova för att det är första gången jag druckit en whisky från Mexico men, tyvärr, var det mer intressant än angenämt. Smakmässigt påminde det inte alls om whisky utan mer om tequila, smaken låg någonstans mittemellan vodka och tequila. Men de hade också en mexikansk likör, Nixta, som kommit till av misstag när de skulle göra whisky. För att vara likör var den riktigt bra. Den påminde naturligtvis om whiskylikör, fast mindre söt.

För några år sedan provade jag för första gången en indisk whisky här på mässan. Jag kommer ihåg att jag skrev att den var god men saknade karakteristik, den hade inte något speciellt särdrag. Idag är Indien världens största whiskyproducent. Så det händer mycket i whiskyvärlden.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Jag provade även tre öl från Nacka bryggeri. Även om de kom från samma bryggeri var de väldigt olika. Deras Hard Seltzer är egentligen inget öl utan en alkoläsk utan sötma, så som alkoläsk betraktad är den helt okej. Nacka Baltic Porter är som en fin stout, mörk och kraftig med inslag av lakrits. Tyvärr är den rätt dyr, 58,90 kr. för 33 cl. Den tredje ölen var en alkoholfri öl som helt enkelt hette Fri Lager. Den smakade mycket humle men inte värst mycket mer. Det kändes att det var en alkoholfri öl.

Vi avslutade dagen med en Irish coffee hos Bush Mills. Med lite riven muskotnöt på toppen så var det den perfekta avslutningen på dagen. Bush Mills är officiellt Irlands äldsta whiskydestilleri, det registrerades 1608.

Provade drycker med betyg:

 

Mackmyra champagnewhisky

Mackmyra stjärnrök

Florde Cana 12 yrs.

Flor de Cana 18 yrs.

Flor de Cana 30 yrs.

Svenska sprit Akvavit

Svenska sprit Skoklosters fläder

Abasolo whisky, Mexico

Nixta, whiskylikör, Mexico

Nacka Hard Seltzer

Nacka Baltic Porter

Nacka Fri Lager

Bush Mills Irish Coffee