Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Designveckan Formex avslutad – retrotrenden fortsätter

Designveckan i Älvsjö som har pågått de senaste fyra dagarna avslutandes under söndagen. Drygt 24000 besökare kom för se nordisk inredningsdesign. Tidlöshet genom recycling och retroinfluenser är fortfarande starka. Detta talade Lotta Ahlvar, VD för Svenska Moderådet om under söndagen.


Formex täckte ett vitt utbud för hem och hushåll. Från inredning och hantverk till presentartiklar, kläder, textilier, leksaker och konfektyr. Flagad färg, konstgjord patina på ärgat tenn och zink för att ge uttryck för det handgjorda och autentiska var återkommande bland inredningsdetaljer. Nostalgitrenden håller i sig. Stora tofsar sågs här och där i ett urval av färger. Tankarna fördes lätt till Hollywoodfrun Maria Montazami med denna inredningsdetalj.

Falsk återanvändning visades i lampor där den bara lampskärmen klätts med halsband. Andra lampor hade designats för att brukaren själv skulle kunna skapa och omskapa lampan. En plastdocka i glasskärmen kunde flyttas runt efter behag.

Även inredningsdesign för mer alternativa livsstilar presenterades, vad tycks om en blodsprutande fontän eller tunga svarta ornamenterade möbler som Agora Gifthouse visade.

Lotta Ahlvar höll ett föredrag om trender på söndagen. Hon pekade på 70-talets påverkan på textilier och mode. Både lapptäcksmönster och senapsgult kommer till hösten och vintern.
Om än inredningsdesign lutar sig tillbaka till föregående årtionden så var konfektyrdesign mer spännande. Den experimenterade mer med det exotiska, som blandningar av choklad och chili.