Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Björn Eriksson: Kontantupproret om att NK-varuhusen blir kontantlösa: Svepskäl!

NK:s besked att varuhusen ska bli kontantlösa, bland annat för att slippa gängkriminellas pengar, är ett svepskäl menar Kontantupprorets ordförande och före detta Rikspolischefen Björn Eriksson i en intervju i Sveriges Radio.

Istället handlar beslutet om att slippa kostnaderna för kontanthanteringen, menar Eriksson. De ökade mängden digitala bedrägerier, är ett större problem.
5,7 procent av befolkningen, nära 600 000 personer, uppger att de blivit utsatta för försäljningsbedrägeri under 2021, medan 3,5 procent uppger att de utsatts för kort- eller kreditbedrägerier enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet.

Digitala brott runt 75 miljarder
”Som gammal polischef vet jag att det alltid finns nya vägar för de kriminella att få ut brottsvinster. Enligt de senaste uppgifterna från Noa uppgår de digitala brotten idag till runt 75 miljarder kronor per år och det göder den organiserade brottsligheten. Att då tro att ett stopp för kontanter skulle vara en metod som fungerar är närmast löjligt”, skriver Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Björn Eriksson konstaterar att korttvång stänger ute en miljon svenskar som fortfarande betalar med kontanter.

Källa: Loomis Sverige AB
Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT