Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kriminalvård – Vård för kriminella?

Vården är alltid ett ämne som diskuteras och vården på anstalter är inget undantag. Vad anses som vård på en anstalt och hur får man hjälp om man inte kan språket? Är värktabletter tillräckligt för att räknas som vård?

”Kriminalvård” ska stå för ”Vård för kriminella”, att människor som sitter på anstalt ska få den vård de behöver för att må bättre och få verktyg att undvika att hamna på anstalt igen. Kriminalvård förkortas KV, men som det är nu borde KV stå för KriminalVäktare, för det är enbart väktare som vaktar, inte vårdar.

Intagna har rätt till vård om man inte mår bra, fysiskt eller psykiskt. Men den vården består oftast av ”Två plus en”, två Alvedon och en Ipren, en mirakelkur som ska hjälpa mot tandvärk, huvudvärk eller ramla ur sängen. Det är nästan så kriminalvårdarna själva tror på denna mirakelkur. Hur ska denna ”Två plus en”-kur kunna ersätta verklig vård? Den kanske kan ge lindring om du har ont men hur ska den hjälpa någon från att begå nya brott? Den frågan ställer vi oss varje dag, vi, de intagna, vi som ska få vård för att bli bättre människor. Vi är de som samhället vill kasta bort. Vi är de samhället är rädda för. Vad skulle samhällsmedborgarna känna om de fick samma behandling som de intagna? Intagna ska naturligtvis få sitt straff och en anstalt ska inte vara en semester. Dock ska en anstalt jobba för att de intagna inte kommer tillbaka. Vård är viktigt för en människa, och mer begär vi inte. Alla intagna har en vilja att bli bättre människor i samhället men utan den hjälp som behövs kommer vi fortsätta vara en ”plåga”.

Samhället har en tydlig bild av intagna; fångar, tjuvar, skurkar. Men har någon verkligen gjort sig besväret att lära känna dessa skurkar? Vi är människor vi också. En av de intagna på Skenäs-anstalten ramlade ur överslafen och slog sig ordentligt. Denna person var ordentligt omskakad, skadad i handleden och på benet. Eftersom fallet var så pass högt fick han åtminstone en lätt hjärnskakning när han slog huvudet i golvet. Vad som gjorde det svårare var att denna person inte kan vare sig svenska eller engelska. Med teckenspråk fick han oss att förstå att han hade väldigt ont. När kriminalvårdarna tog mannen till sjukvården tillkallades ingen tolk så hur mannen mådde gick inte att fastställa. Han skickades tillbaka till sin avdelning där de övriga intagna instruerades att ”hålla koll på mannen”. När vi sa att han borde få åka till sjukhus så nekades detta och mannen fick vara kvar på avdelningen. Den sista delen i Kriminalvård, vård, saknas på anstalten.

Text: Daniel Eriksson.

Bild: Zuhair Albesh. Visar cell-interiören med dubbelsäng.