Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stöd till soldater som gör utlandstjänst

Foto: Wikimedia

Regeringen presenterar i en kommande proposition ett antal åtgärder för att öka stödet till soldater som gjort insats internationellt. Det handlar om stöd både före, under och efter en insats.

– För första gången redovisas en samlad svensk veteransoldatpolitik. Vi stärker stödet och skyddet för personal som deltar i internationella insatser. Det är en helhetssyn om ansvaret för personalen före, under och efter insatser internationellt, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Propositionen innehåller förslag och åtgärder om bland annat:

  • Försvarsmaktens stöd till anhöriga utökas. De anhöriga är av stor betydelse för den internationella insatsen. Kontaktpersoner inom Försvarsmakten ska ge de anhöriga stöd och hjälp.
  • Stödåtgärder kan aktualiseras även i andra situationer än att den anhörige soldaten skadats eller förolyckats. Möjligheterna till kontakt mellan soldaten i fält eller till sjöss och dennes anhöriga bör utvecklas. Särskilda informationssatsningar görs för barnen. Organisationer till stöd för anhöriga ska kunna få ekonomiskt stöd för sitt arbete. Försvarsmaktens stöd och vägledning för anhöriga ska sammanställas i en familjepolicy.
  • Begreppet ”utlandsstyrkan inom Försvarsmakten” avskaffas. Detta är en anpassning till att insatsförbanden i framtiden ska kunna användas för insatser både nationellt och internationellt.
  • Försvarsmakten får ett lagstadgat uppföljningsansvar för veteranerna. Verksamheten ska bedrivas mer aktivt än tidigare och i allmänhet innefatta personlig kontakt.
  • Försvarsmakten ska vidta stödåtgärder, kopplat till rehabilitering. Stödet till soldater som skadats till följd av tjänstgöring ska inte längre begränsas i tid. Istället ska stödåtgärderna pågå så länge behovet består och åtgärderna framstår som skäliga.
  • Försvarsmakten får ett ansvar för att kunna lämna extra hjälp eller vägledning till en veteransoldat i särskilt svåra fall som kräver omfattande åtgärder och resurser.
  • Försäkringskassan ska på begäran av den enskilde pröva om han/hon vid en internationell militär insats drabbats av skada som är en arbetsskada. En prövning ska göras oavsett om den enskilde begär ersättning eller inte, så kallade servicebeslut.
  • Försvarsmakten ska intensifiera arbetet med att tydliggöra för den enskilde vad som gäller avseende försäkrings- och ersättningsfrågor.
  • En insatsfrekvens, det vill säga hur ofta en soldat ska tjänstgöra i en internationell insats, ska bestämmas. En insatsfrekvens underlättar för den enskilde att planera bland annat familjeliv och karriär. Den är också en utgångspunkt för Försvarsmakten i planeringen av insatser. Regeringen och Försvarsmakten anser att en insats, om cirka sex månader, vart tredje år är en lämplig inriktning.
  • Kunskapen om den fredsfrämjande verksamheten ska breddas. Därmed vidgas också förståelsen för verksamheten och den verklighet som den utsända personalen lever i.
  • En veteranadministration införs i Försvarsmakten. Enheten ska bland annat vägleda veteransoldater och deras anhöriga, vara en kontaktpunkt för veteran- och anhörigorganisationer och för andra myndigheter och organisationer av betydelse för omhändertagandet, samt ge myndighetsledningen råd i veteranpolitiska frågor.
  • Statens erkännande av personalen i den fredsfrämjande verksamheten ska vara tydligt. Därför införs nya medaljer som ska delas ut av Försvarsmakten och regeringen.
  • Ett gemensamt monument till minne av svenska veteraner uppförs vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm.
  • Den 29 maj blir en ny årlig minnesdag, med gemensam ceremoni för alla svenska veteransoldater, också den vid Sjöhistoriska museet.

Källa: regeringen.se