Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen når målet att skydda skog med höga naturvärden

Foto: Wikimedia

Regeringen når målet om formellt skydd av skog med höga naturvärden. Statliga Sveaskog avsätter ersättningsmark motsvarande 80 000 hektar för att använda till långsiktigt skydd av värdefull natur hos privata markägare och bolag.

– Vi tar nu det ojämförligt största steget för naturvård och skydda våra fina svenska naturskogar. När jag blev miljöminister ärvde jag budgetmedel och verktyg som gjorde att såväl Miljömålsrådet som skogsbolagen bedömde att målet för skydd av värdefull skog var omöjligt att nå förrän tidigast år 2020. Nu går vi i mål redan 2010, säger miljöminister Andreas Carlgren i en kommentar.

Biologisk mångfald är en hörnsten i alliansregeringens politik och regeringen har prioriterat skydd av värdefull natur. Delmålet om långsiktigt skydd av värdefull skog under miljömålet Levande skogar har särskilt prioriterats. Målet innebär att 900 000 hektar produktiv skogsmark med värdefulla naturvärden ska undantas skogsbruk till år 2010. 500 000 hektar genom frivilliga avsättningar av skogsägarna, 400 000 hektar genom långsiktigt skydd genom staten, såsom naturreservat, biotopskydd och naturvårdavtal.

Regeringen har förstärkt medel och systematiskt sökt andra metoder, arbetssätt och lösningar för att nå målet.

  • Regeringen har ökat anslagen till arbetet för biologisk mångfald från 6 miljarder 2003-2006 till 7,5 miljarder kronor under alliansregeringen.
  • Kompletterande metoder såsom ökad dialog och medverkan till frivilligt skydd har utvecklats.
  • Statlig mark används. Först skyddades Sveaskogs värdefulla naturskogar (60 000 hektar). Därefter har även Fastighetsverkets och Fortifikationsverkets naturvärdefulla mark (51 000 hektar) skyddats.

– Kungsvägen till skydd kan inte vara tvångsinköp av enskilda markägares mark, utan vi har i första hand inriktat oss på att använda statlig mark, säger Andreas Carlgren.

Nu tar regeringen därför nästa steg. Sveaskog AB avsätter ersättningsmark som ger skydd till 80 000 hektar skyddsvärd skog hos privata markägare och bolag. Ersättningsmarken tillförs staten genom utdelning från Sveaskog, antingen genom mark eller ett bolag med mark. Naturvårdsverket och berörda länsstyrelser genomför markbyten och skyddar identifierade skogar med höga naturvärden. Den mark som nu skyddas har tidigare inte haft långsiktigt skydd.

Sammanlagt har därmed 191 000 hektar statlig mark använts för skydd av skog. Skulle den marken köpts av bolagen på vanligt vis skulle det motsvarat en kostnad på upp mot 10 miljarder kronor.

– Det är både viktigt och glädjande att vi nu står för statens ansvar för att nå målet och skyddar värdefull skog. Det skydd som tidigare bedömts som helt omöjligt är nu ett faktum under alliansregeringen. Det ger oss en stark grund att gå vidare på i arbetet för den biologiska mångfalden, säger Andreas Carlgren.

Källa: regeringen.se