Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hyllie stadsdelsförvaltning agerar efter Socialstyrelsens kritik

Hyllie kyrka Foto: Wikimedia

Den skyddsåtgärd som kritiserats av Socialstyrelsen har upphört. Polisutredning pågår och Hyllie stadsdelsförvaltning arbetar nu med att svara på Socialstyrelsens kritik.

— Det som har hänt är oerhört beklagligt, säger Anne Schmid Behrens, stadsdelschef i Hyllie. Tyvärr har det förekommit en form av otillåten skyddsåtgärd på ett av våra gruppboenden. Detta anmäldes enligt lex Sarah av personalen i slutet av december förra året och i slutet av januari i år.

När ledningen för vård och omsorg fick kännedom om dessa anmälningar i januari ökade vi bemanningen på boendet under dag- och kvällstid. Detta medförde att behovet av skyddsåtgärder minskade i omfattning.

Socialstyrelsen gjorde därefter en utredning som nu resulterat i ett beslut. Vi tog del av detta beslut onsdagen den 1 september.

Den 3 september upprättade Malmöpolisen en anmälan för att utreda om någon kan ha gjort sig skyldig till brott.

Vems är ansvaret?
— Ansvaret för en sådan här sak ligger alltid hos ledningen. Vår personal arbetar alltid med den enskildes bästa i åtanke och vi har stort förtroende för dem.

Varför tog ni inte bort skyddsåtgärden nattetid onsdagen den 1 september, när ni hade fått beslutet från Socialstyrelsen?
— Det beror tyvärr på en kommunikationsmiss inom vår organisation. Från och med den 3 september ökade vi bemanningen även på natten. Därmed upphörde också den skyddsåtgärd som kritiserats av Socialstyrelsen.

Vad händer nu?
— Den skyddsåtgärd som kritiserats av Socialstyrelsen har upphört. Vi ska svara Socialstyrelsen i ärendet senast den 29 november. Vilka formella fel som kan ha begåtts får polisutredningen utvisa. Vi måste också skapa tid för att prata med vår personal och ta hand om den oro som skapats i organisationen.

Källa: Malmö stad