Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Expo.se avslöjar: SD-kandidater med vit makt-kopplingar i var åttonde kommun

Partiledaren Jimmie Åkesson Foto: Wikimedia

45 av Sverigedemokraternas kandidater har kopplingar till vit makt-miljön. Två av dem och ytterligare sex har varit medlemmar i Nationaldemokraterna. Det visar en sammanställning som Expo har gjort och som presenteras på Expo.se i dag I 28 av de 233 kommuner där partiet ställer upp finns kandidater med vit makt-kopplingar.

I granskningen kan Expo.se avslöja SD-kandidater som förnekar Förintelsen, skriver under mejl med nazistiska hälsningar och donerar pengar till nazistiska grupper.

Expos sammanställning berör personer som på olika sätt är eller har varit kopplade till vit makt-miljön eller Nationaldemokraterna. Det handlar om personer som har eller har haft konton på det nazistiska forumet Nordisk.nu, personer som sponsrat vit makt-rörelsen genom att beställa propaganda och personer som på andra sätt haft samröre med vit makt-rörelsen. De har bland annat deltagit på nazistiska möten, varit medlemmar i ett nazistparti eller varit engagerade i skinnskallegäng.

Granskningen visar att Sverigedemokraterna har kandidater med vit makt-kopplingar i 28 av de 233 kommuner där partiet kandiderar, det betyder en kandidat med vit makt-koppling i var åttonde kommun. Sammanställningen omfattar totalt 51 personer, varav fyra har flera typer av kopplingar till vit makt-rörelsen eller Nationaldemokraterna.

21 kandidater är eller har varit medlemmar på Nordisk.nu
8 kandidater har tidigare varit medlemmar i Nationaldemokraterna.
17 kandidater finns i kundregister hos verksamma eller tidigare verksamma vit makt-bolag.
9 kandidater har andra typer av kopplingar.

Källa: Expo