Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bältesvecka under vecka 37

 

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Under vecka 37 genomförs en nationell trafiksäkerhetsvecka med fokus på att öka bältesanvändningen i både lätta och tunga fordon.

Polisen i länet kommer därför att upprätta trafikkontroller i mindre tätorter, eller i tätorter där det är dokumenterad låg bältesanvändning. Samtidigt genomför Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) informationsinsatser.

– Vårt syfte med satsningen är naturligtvis att ytterligare få ned antalet dödade och svårt skadade i trafiken. Enligt den mätning som NTF gjorde i länet under hösten 2009 har bältesanvändningen blivit bättre och vi har en hög användningsprocent, säger Peter Karlsson, biträdande chef för trafikenheten, Polismyndigheten i Jönköpings län.

– Men vi märker att det ibland slarvas med bältesanvändningen vid kortare sträckor i lägre hastighet, då många tror att de klarar sig utan bälte. Och det stämmer ju till viss del – men då får hastigheten inte överstiga 7 km/h. Det kroppen utsätts för vid en krock i en hastighet av 70 km/h motsvarar ett fall från sjätte våning i ett höghus, säger Peter Karls-son.

Insatsen är länsgemensam, med medverkan av poliser från samtliga närpolisområden och trafikenheten, och sker i samverkan med Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) i Jönköpings län och Trafikverket.

Under trafiksäkerhetsveckan kommer Trafikverket bidra med kunskapsspridning kring bältesanvändning till berörda kommuner och NTF kommer att genomföra informationsinsatser. Under veckorna 38-40 kommer NTF genomföra eftermätningar på flera platser i länet för att kontrollera användandet av bilbälte.

Källa: Polisen