Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Botkyrkas säkerhetsarbete kan ge pris som ”Årets säkraste kommun”

Fittja, Botkyrka Foto: Wikimedia

Botkyrka är en av kandidaterna till priset ”Årets säkraste kommun”, som varje år delas ut av branschtidningen Skydd och Säkerhet. Grunden för nomineringen är det långsiktiga samarbetet i Botkyrka mellan kommunen, polisen och räddningstjänsten, som syftar till att skapa kontakter framför allt med Botkyrkas ungdomar.

I Botkyrka pågår sedan flera år ett aktivt och långsiktigt samarbete mellan kommunmedarbetare, polis och räddningstjänst arbetar för att öka kontakten med invånarna, framför allt ungdomar och unga vuxna. Syftet är att skapa en beredskap för att ta hand om problem om och när de uppstår.  Samarbetet är grunden för Botkyrkas ”mjuka linje” som har visat sig effektiv i arbetet för att skapa en tryggare miljö för invånarna.

– Kommunikation och samarbete är de två huvudingredienserna. Det är det som Botkyrka kommun lyckats så bra med vilket har lett till en ökad upplevd trygghet i kommunen, säger Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef i Botkyrka.

Bostadsområdena i norra Botkyrka, Norsborg, Hallunda, Fittja och Alby, är ur ett socioekonomiskt perspektiv hårt ansatta. Arbetslösheten är hög och många, framför allt ungdomar och unga vuxna, upplever ett utanförskap,

Liknande områden med samma problematik återfinns i många andra städer och stadsdelar runt om i Sverige

– Givetvis sker tråkiga händelser även hos oss, men hittills utgör Botkyrka ett lysande undantag bland dessa områden i och med att några omfattande oroligheter aldrig ägt rum här. Jag ser detta som ett resultat av att vi har skapat, och hela tiden fortsätter att utveckla, en organisation bestående av kommunens, polisens och räddningstjänstens resurser som samarbetar på alla plan och fronter.

Vilken kommun som tagit hem utmärkelsen avslöjas torsdag den 16 september.

För mer information kontakta Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef i Botkyrka, telefon 08-530 61950, e-post: marcus.qvennerstedt@botkyrka.se

Botkyrka kommun är Stockholmsområdets femte största kommun med 80 000 invånare. Omtalade kultur- och upplevelsesatsningar, expansivt näringsliv och en av Sveriges yngsta och mest internationella befolkning, gör Botkyrka till en händelserik kommun med stora möjligheter.

Källa: Botkyrka